Откриха ледения фестивал в Русе

0
Наградиха творците, изваяли изящни фигури от лед
Наградиха творците, изваяли изящни фигури от лед Видео: bTV

Деветима скулптори от седем държави сътвориха фигури от лед на тема "Сребърните кънки" - заимствана от едноименната детска книга на Мери Мейпс Додж, по време на петото издание на международния фестивал "Ruse Ice Fest".

На церемония тази вечер бяха наградени петима от творците, участвали в състезанието.

За победител бе определен Таутвилас Повилионис от Литва с творбата си "Влез в моите обувки". На второ място е холандката Дамиан ван дер Велден, която се представи със "Сребърната линия", а трета остана Санита Равина от Латвия със скулптурата "Състезанието".

Наградата на кмета на Русе бе връчена на Юси Миетинен от Финландия за творбата му "Пързаляй се като звезда", а общинската фондация "Русе-град на свободния дух" отличи "Любимата книга" на Андрей Важински от Украйна.

Даниел Кънчев от Русе се представи със скулптурата "Времето е", а кураторите на фестивала Ирина Тафлевская от Украйна и Руслан Коровков от Русия изработиха леден бар и ледена шейна, приказен пейзаж и момиченцето Гретел от детския роман "Сребърните кънки".

Ирина Тафлевская обясни, че с всяка година скулптурите стават все по-интересни. По думите й най-важното при работата с леда е търпението, предава БТА.

Директорът на общинската дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова припомни, че през миналата година са били отчетени 50 000 посещения на ледената експозиция. Тя обясни, че за трета поредна година се работи с четирима туроператори, които организират "уикенд пакети" и еднодневни екскурзии за ледения фестивал в Русе.

"Русе Айс фест" се организира на закрито - в помещение с площ от 144 кв. м и с леден генератор, който поддържа температура около минус седем градуса. Фестивалът ще продължи до 14 февруари догодина. Съпътстващата програма е разнообразна, като включва пленери за ледени рисунки и барелеф, игри и състезания.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари