Скулптор боядиса фонтан в кървавочервено по случай 9 септември

0

Инсталацията със заглавие "Честит празник 9.09.1944 г., неблагодарници" посрещна тази сутрин минувачите в Докторската градинка в София

Неин автор е скулпторът Андрей Врабчев, който на 1 април тази година изкара статуя на премиера Бойко Борисов със светещи очи на площад "Гарибалди". Повод за днешната акция е 75-годишнината от деветосептемврийския преврат, който слага началото на продължилия 45 години комунистически режим в България.

Инсталацията беше осъществена в 7:00 часа с помощта на 2 кофи железен оксид. Пред "Дневник" Врабчев обясни, че по този начин той препраща към "кървавата баня", до която е довела окупацията на България от Съветския съюз. До огромното количество българи, жертви на първите седмици от режима.

Ефектът е постигнат с 2 кофи железен оксид

"Това е ден, който и до днес продължава да разделя обществото. Според мен е крайно време да се сложи край на това, както и на спекулациите около антифашистката борба. На тази дата България е окупирана, а не освободена", каза Врабчев. Той поясни, че придружаващият надпис трябва да помага за по-лесното разбиране от страна на зрителите. Използвал е думата "неблагодарници", защото България все се оказвала "неблагодарна" пред някой, който претендира, че е извършил нещо добро спрямо страната.

Врабчев не иска да политизира работата си. За него изкуството и политиката са свързани там, където се стои моралът. "За съжаление в България моралът винаги стои на заден план", клати глава той. Скулпторът признава, че идеята е стара - използването на цвят и вода, за да се предаде конкретно послание. Избраната локация се дължи както на близостта до Руския културно-информационен център, така и на големината на фонтана, защото е търсил нещо, което да му е "по силите".

Врабчев се надява някой ден да се постигне помирение в обществото по въпрос на тази дата, защото разединението вече трае десетилетия.

"Това се дължи на липсата на разграничение между добро и зло. Знаем как приятели предаваха приятели", отбеляза той. Това, което го притеснява, е, че младите поколения не познават историята. "Никой режим не е бил съвършен, но нещата трябва да бъдат казани такива, каквито са. Само така ще изчезне тази разделителна линия", изтъкна Врабчев.

Пред "Дневник" той обясни, че причината за продуктивността му през годината е, че в чисто личен план е решил да реализира много от идеите си. Според него галерийният живот в страната не е толкова голям и това е един добър начин да показва произведенията си пред хората.

Фонтанът така и не беше пуснат. Врабчев каза още, че има подготвена работа и за 10 ноември.

"Единственото ми притеснение е да не досадя на публиката, но имам огромно желание да я изпълня, защото ми е на сърце и като форма, и като послание. И все пак може и да почакам още една година", завърши той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари