Скъпият ток спира работата на първия социален дом за възрастни свещеници у нас

0
Последната сметка за електроенергия, която са платили в Бачковския манастир, е 12 000 лева
Последната сметка за електроенергия, която са платили в Бачковския манастир, е 12 000 лева Снимка: БНТ / стоп кадър

Последната сметка за електроенергия, която са платили в Бачковския манастир, е 12 000 лева

Първият социален дом за възрастни свещеници и социално слаби хора, който трябваше да отвори врати в Бачковския манастир, все още пустее. Причината - светата обител не може да поеме разходите за електроенергия, разказва БНТ.

Ако домът заработи, сметките ще се увеличат от два до три пъти, пресмятат от манастира. Последната сметка за ток, която са платили в Бачковския манастир е 12 000 лева.

"Ако този дом започне да работи, сметката ще бъде двойно или два пъти и половина повече, което ние не можем да осигурим като средства", казва епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир.

Сградата на социалният дом, която е в непосредствена близост до светата обител, е възстановена със средства, осигурени както от държавата, така от дарители.

"Дом, който се изгради с дарителството на много хора, дом, който е напълно готов за своята дейност и хора чакат да бъдат настанени в него, но абсурдната ситуация с цената на електричеството, която плащат църковните обекти ни затруднява и се задържаме да отворим това така необходимо място, единствено у нас. Цената, която плащаме за електроенергия, е равна с цената, която плащат бизнеса", посочва епископ Сионий.

Желаещите да намерят подслон в социалния дом към този момент са 15.

"Постоянно се обаждат и питат и други хора...и нашият отговор е един и същ - нямаме средства за плащане на скъпата електроенергия, а искаме държавата да направи необходимото, да минат всички храмове, всички манастири на битова електроенергия", допълва той.

Домът разполага с 18 стаи.

"Във всяка стая могат по двама човека да бъдат настанени. Има самостоятелна баня, тоалетна, както и общи пространства за телевизия, за занимания на възрастните хора, и разбира се, медицински кабинет за обслужване на техните нужди", обяснява епископ Сионий.

Надеждите са да се намери решение на проблема и домът следващата година да отвори врати.

"Дай Боже, да стане това нещо, да се погрижим за хората в нужда и да покажем, че в България е останала човечност", надява се игуменът на Бачковския манастир.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Пешо
    Да видим сега Иван Белчев дали ще направи предложение българските църкви и манастири да не плащат индустриален ток. Едва ли. За такива като него е по-лесно да се занимават с физкултурния салон и с директорката на "Иван Вазов" отколкото с реални проблеми от които България може да има някаква полза. А, забравих и да глусува да даваме оръжия на Украйна, както повеляват от измекярската му партия. Иначе е майстор да си прави евтина реклама с проблеми, които не съществуват, за да си пише актив.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари