Скандалите по актуализацията на бюджета продължиха и днес

0
Депутатите не могат да се разберат за увеличението на пенсиите
Депутатите не могат да се разберат за увеличението на пенсиите Видео: NOVA

Нови скандали в парламента за актуализацията на бюджета

Депутатите се опитват да решат дали едновременно да има и добавка и преизчисление на пенсиите или всяка от тези мерки да влиза в сила отделно.

Въпреки, че изглеждаше, че вече има консенсус около компромисен вариант за пенсиите, скандалът в зала продължи и днес. БСП и ГЕРБ се обявиха против това предложение и настояха и актуализацията, и добавките, да влязат в сила от октомври, предава NOVA.

Вие надминахте и най-уродливите практики на ГЕРБ. Те никога не са си позволявали на трето гласуване да вкарат три доклада”, заяви Георги Свиленски, „БСП за България”.

В предложението вчера на служебното правителство остава риска, защото кое правителство ще е това, което ще премахне актуализацията на пенсионерите от януари. Нека да е ясно кой ще лиши пенсионерите”, посочи Димитър Главчев, ГЕРБ.

Хубаво е БСП да започне да работи, защото Свиленски изрича лъжи. Вие приехте. Двете комунистически партии. Нещо, което може да доведе до вдигане на данъци. Комунистическите партии ГЕРБ, ДПС, БСП и част от ИБГНИ”, подчерта Тошко Йорданов, ИТН.

А от ДПС се опитаха да потушат напрежението, като разясниха, че датите за приемане на актуализацията може да се променят с последната точка и няма нужда от допълнителни предложения.

Само да припомня, че ДПС винаги се е намесвала, когато става въпрос за измъкване на НС и България от сложни ситуации”, заяви Мустафа Карадайъ, ДПС.

Но вместо това се продължи със спор кой какво предложил първоначално.

Наистина има биполярно разстройство в някоя от парламентарните групи и това очевидно е ГЕРБ. ГЕРБ предложи параграфа с актуализацията на пенсиите да падне”, посочи Мая Манолова, ИБГНИ.

През цялото време казваха да няма актуализация... Да няма за лекарите... За COVID мерки... пенсиите са за актуализацията и като кажеш, че си против - то си против...”, категоричен е Мартин Димитров, „Демократична България”.

Всички антикризисни мерки до момента са с решение на МС. Съществува такъв инструмент. 120 лв., помощ за бизнеса... Могат да се вземат с решение на МС. Защо очаквате подкрепа... Защото сте по готини? Свърши това време, вие сте като всички”, подчерта Тома Биков, ГЕРБ-СДС.

Така отново фокуса от съществената част беше изместен към процедури и правни въпроси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари