Михаил Стойнов: Имам мандат от моя министър да проверя целия процес

0
Заместник-министърът на електронното управление даде обяснения по скандала със заснемането на кода на машините за гласуване
Заместник-министърът на електронното управление даде обяснения по скандала със заснемането на кода на машините за гласуване Видео: БНТ

Заместник-министърът на електронното управление даде обяснения по скандала със заснемането на кода на машините за гласуване

Заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов даде пресконференция във връзка със събитията от 25 октомври, описани в справката на ДАНС, която предизвика скандал с машините за гласуване, предаде БНТ.

Стойнов обясни, че софтуерът за гласуване трябва да е с отворен код (т.е. публичен) съгласно Изборния кодекс.

"Машините за гласуване се удостоверяват най-вече от гласоподавателя поради простата причина, че той поглежда и вижда със собствените си очи какво е отпечатала машината. Това е най-важното удостоверяване за всеки един гласоподавател. Второто нещо е, че тази сигурна среда, в която се извършва удостоверяването на машините, е сигурна не защото в нея има някаква тайна, а защото в софтуера на гласуване има авторско право".

На въпрос разписано ли е кога и колко пъти се тества кодът на машините, зам.-министърът отговори:

"Аз съм тук заради уменията си като IT специалист, имам мандат от моя министър да проверя целия този процес и да го управлявам. Вие бихте ли подписали едно от най-важните решения за една демократична държава, без да се погледнали това, което подписвате и удостоверявате? Последният подпис след всички на три независими институции и четири групи за сертификация и много външни експерти - те всички казват "вие трябва да подпишете". Аз пожелах да контролирам този процес като наблюдавам, може би съм единственият зам.-министър, който до момента е наблюдавал процеса пряко, за да убеди себе с, собствената си съвест и моя министър, че този процес е извършен правилно. Не съм намерил нищо притеснително в този процес, а експертите в техните доклади съветват да подпиша решението и ако аз не го подпиша, трябва да имам решение за това. Самите експерти също не намират нередности и съветват аз да подпиша това решение".

Секретарят на министерството обясни, че основната заблуда е, че след довереното изглаждане нищо повече не може да се прави. Довереното изглаждане не е края на процедурата.

"То е един ритуал, в който една процедура се изпълнява контролирано от експерти на ЦИК. Създават се няколко продукта в рамките на тази процедура, а в рамките ѝ криптографският ключ, който заключва софтуера на машините, се генерира от членовете на ЦИК. Най-важният продукт от тази процедура е създаване на инсталационен имидж или флашка, с която после следва да се инсталира (софтуер) на 9000 машини".

Довереното изглаждане означава - изграден е софтуер, той има уникален хеш код, или дигитално ДНК, което после се търси на разписката от всяка една машина.

ЦИК прави процедурата по доверено изглаждане преди да приключи удостоверяването, защото трябва технологично време, в което изпълнителят на поръчката (Сиела Норма - б.р.) трябва да инсталира софтуера на 9000 машини, което се случва за около седмица.

"Довереното изграждане създава един софтуер с този хеш, който от момента в който е създаден и предаден на ЦИК се използва единствено и само от ЦИК. Тя размножава този софтуер, тя го предава на изпълнителя на обществената поръчка, тя контролира инсталирането на машините".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари