Скандал и оставка в ЦИК

0
"Хартиената коалиция" доведе до оставката на говорителя на комисията Цветозар Томов
"Хартиената коалиция" доведе до оставката на говорителя на комисията Цветозар Томов Снимка: БГНЕС

Ще събират накуп машинните и хартиените гласове

Смесеното гласуване, което бе въведено от ГЕРБ, БСП и ДПС, за парламентарните избори, доведе първа оставка в ЦИК. Говорителят на комисията Цветозар Томов напусна поста си, заради приетото по време на днешното заседание решение, свързано с протоколите от секционните избирателни комисии  (СИК). „Вярно е. Напуснах поста говорител на ЦИК, заради протоколите“, потвърди пред Euronews Bulgaria Томов, но отказа повече коментар.

На парламентарния вот ще се гласува с два хартиени бюлетини – добре познатите ни от предишните избори, както е на „бюлетините“ от машинно гласуване, които ще се разпечатват от електронните устройства.

По време на заседанието в ЦИК се разделиха – едните членове настояваха в протокола да се вписват сумирани гласовете от двата вида бюлетини, а другите да има две отделни графи. Надделяха първите и така в протокола ще има само една графа. Решението бе прието с 11 гласа "за" - представители на ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от ИТН. Против бяха Росица Матева, Цветозар Томов и Любомир Георгиев и председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

"Целта е да засекретим данните от машинното гласуване във финалния протокол“, коментира Цветозар Томов. Според него с така взетото решение възникват рискове за честността на изборния процес. Затова и той се отказва от поста говорител на изборните надзорници.

Малко по-късно последва и реакция от "Демократична България". Формацията обмисля да обжалва решението на ЦИК, "защото то противоречи на здравия разум и на духа на Изборния кодекс и ще създаде още повече недоверие в изборния процес", написа във Фейсбук бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от ДБ.

Той определя решението на ЦИК като "скандално" и целящо да "маскира кашата, която сътвори хартиената коалиция". По думите му вече ще е невъзможно да се правят проверки на броя на гласовете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Zwqtr
    Тези партии трябва да бъдат заличени от ЦИК и никога повече да не ги чуваме!!! Те непрекъснато ,абсолютно целенасочено създават каши,единствено и само за лични облаги! До кога? Ясно е че не зачитат нито закони нито конституция!!! Те са токсични за БЪЛГАРИЯ!!!
  • 4
    2
    Мнение
    Май Магнитски 3 ще дойде по рано! Буци, Догана и Радев , и още някой от БСП, не са взели присърце личното предупреждение на американските власти .
  • 9
    1
    Хартиена-антибългарска
    ОПГ ГРОБКП=ДПС ще направят всичко възможно да фалшифицират изборите и крадейки милиарди да доарат страната ни копаейки дъното на Марианската падина! ГЛАСУВАЙТЕ УМНО!!! ДБПП!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари