Сивият сектор в Русе цъфти и върже!

1
От камарата на строителите негодуват, че в обществените поръчки в областта се включват изключително малко русенски фирми, а мнозинството се печелят предимно от външни компании
От камарата на строителите негодуват, че в обществените поръчки в областта се включват изключително малко русенски фирми, а мнозинството се печелят предимно от външни компании

Работна среща между представители на строителния бранш, в лицето на браншовите камари на строителите, архитектите и инженерите, и местната управа, в лицето на зам.-областния управител Станимир Станчев и зам.-кмета инж. Димитър Наков, се проведе днес в Русе. Бяха поканени да присъстват и кметовете на общини в областта, но никой от тях не уважи срещата, с което си навлякоха гнева на специалистите.

В началото на срещата Станимир Станчев коментира, че трябва да има диалог между всички институции и че проблемите трябва да се обсъждат между всички. В тази връзка ще бъде планирана следваща среща по темата, като ще бъде направено всичко възможно да бъдат привлечени повече участници в дискусията, особено в лицете на кметовете или поне на техни заместници.

От камарата на строителите изразиха и негодувание и от факта, че в обществените поръчки в областта се включват изключително малко русенски фирми, а мнозинството се печелят предимно от външни компании, които единствено наемат русенски подизпълнители. В същото време сивият сектор процъфтявал, особено с началото на новия програмен период. От своя страна малките русенски фирми нямат мотивация да участват в обществени поръчки, тъй като са или твърде малки за мащабите, или не покриват твърде конкретните изисквания за участие, или подхождат с нагласата, че конкурсите са нагласени.

Строителите отправиха и няколко предложения, сред които големите поръчки да се разделят на по-малки, за да е възможно да се включат повече участници, вместо една-две фирми да обират всичко. Те предлагат да отпаднат и някои от твърде конкретните изисквания, като дадоха пример с изискванията за строеж на детски площадки (според настоящите изисквания, бъдещият изпълнител трябва да има опит в изграждането или реконструкцията на подобни обекти). Според специалистите е достатъчно браншовите камари да преценяват доколко една компания е пригодна да изпълнява строежи, които не са прекалено специфични. 

Зам.-кметът Димитър Наков обаче попари в зародиш тези идеи, като обясни, че Законът за обществени поръчки е категоричен, че големите поръчки не могат да се разделят на малки части, когато става дума за еднакви обекти за един период от време. Разпоредбите също са ясни и за изискванията към строителните компании и техния предишен опит. Той препоръча на по-малките строители да се обединяват в сдружения, чрез които да кандидатстват за по-големите проекти и изрази учудване от тяхното нежелание да влизат в подобни сдружения. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари