Системно изтезават затворници в Пловдив

0

В местата за лишаване от свобода системно се нарушава правото на личен живот при провеждане на удълженото свиждане.

Това констатира проверка на заместник-омбудсмана Диана Ковачева и експерти от Националния превантивен механизъм /НПМ/ към институцията на обществения посредник в затвора в Пловдив, съобщиха от Пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

Там излежават присъди общо 485 души.

Налице е пренаселеност, като се взимат мерки за достигане на нужния стандарт от 4 кв. м. на човек. При добро поведение лишените от свобода се награждават с удължено свиждане със семействата си. Това обаче се осъществява под прякото наблюдение на камери и надзирател, което е нарушение на чл.32 ал.2 от Конституцията, който гласи, че личният живот на гражданите е неприкосновен.

Друго системно нарушение в местата за лишаване от свобода в България е нехуманното 24-часово заключване с белезници към болничното легло при открити външни постове в болници. Такова фиксиране в продължение на дни като утвърдена практика, включително и в затвора в гр. Пловдив, се оценява от зам. -омбудсмана и проверяващия екип като изтезание. 

Ковачева посети и пловдивския арест, там установи 4 случая на полицейско насилие при 24-часово задържане на територията на ОД на МВР в Пловдив и Плевен. 

Положителна констатация на НПМ е 65-процентната трудова заетост в пловдивския затвор, която е най-високата сред местата за лишаване от свобода в България. Проверката установи още, че в общежитието от открит тип всички лишени от свобода се трудят. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари