Системата за водно впръскване в двигателя става серийна

1
Системата използва дестилирана вода за всмукателния колектор
Системата използва дестилирана вода за всмукателния колектор

Системата за впръскване на вода в смукателния колектор, която се използва при състезателната кола BMW M4 GTS, до 3 години ще се появи и при стандартни автомобили.

Технологията на германската компания Bosch ще се предлага на всички производители, които проявяват интерес, съобщава Autocar.

Системата използва дестилирана вода за всмукателния колектор, която преминава пред специална дюза.

Течноста се съхранява в отделен контейнер, който при BMW M4 GTS се намира в багажника. Водата се впръсква с помощта на специална помпа с налягане от 10 бара, като нужното количество се определя от електронна система в зависимост от оборотите на двигателя и температурата.

Подобна технология подобрява значително процеса за изгаряне на горивото, намалява температурата и същевременно увеличава мощността на мотора с около 5%. В същото време се намалява разхода на гориво, както и нивата на изхвърлените вредни емисии СО2 – съответно с 13 и 4%.

Тази система работи най-добре с двигатели, предлагащи повече от 109 к.с. на литър – обясни един от шефовете на Bosch – Фабиан Пиац. – Ние ще предложим нашата разработка на пазара в момент, когато изискванията за нивата на вредни емисии за новите автомобили станат още по-високи.”

По думите на Пиац при масовите автомобили технологията няма да се различава от тази, използвана при състезателното M4 GTS. Единствената разлика може да бъде в количеството вода, от което се нуждае системата. При модела на BMW тя е около 5 литра.

От Bosch допълват, че към системата има сериозен интерес от страна на редица производители и с тях вече се водят преговори. Кои обаче са те, засега не се съобщава.

Източник: automedia.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари