Системата за електронни винетки вече работи

0
От понеделник ще купуваме електронни винетки и от търговски обекти
От понеделник ще купуваме електронни винетки и от търговски обекти Снимка: Димитър Кьсомарлиев / Investor

Купуването на електронни винетки от терминал вече е възможно - от днес системата работи, информира bTV.

От АПИ вече обявиха, че шофьорите няма да бъдат глобявани за липсата на винетка до 15 януари. Това е толеранс за потребителите, за да се информират за системата. Има сигнали от мобилните екипи, че хората сами спират при тях да ги питат от къде да си закупят винетки.

Като всяка нова система е нормално да дава грешки, тестовият период до 17 декември е бил успешен, посочи Антон Антонов – директор на Националното тол управление в АПИ.

Няма устройства на пропускателните пунктове, но ще се монтират терминали, увери още Антонов. Не е необходимо да се пази касовата бележка за купуването на електронната винетка, посочи той.

Имейлът, който се посочва при купуването на електронната винетка, е в нарушение на закона, но това ще бъде премахнато, увериха още от агенцията. Когато посочвате електронна поща, декларирате, че на нея може да ви се изпращат фишове.

Два са основните проблеми в системата, подчерта бившия шеф на транспортната комисия в НС Настимир Ананиев. Според него с амнистия за тези които карат без винетки се търпят финансови загуби, за които не е ясно кой ще поеме отговорност.

Проблем е и базата данни, като по думите му конвертирането на старите винетки е трябвало до стане автоматично.

В понеделник предстои в много голяма част от търговските обекти, да бъде дадена възможност за закупуване на каса и заплащане на електронна винетка. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Радослав Николов, допълва NOVA.

„Това със сигурност ще облекчи натоварването на самите терминали и ще се намалят проблемите, посочи Николов. Той уточни, че тази възможност не е предоставена по-рано заради много организационни дейности, които трябва да се осъществят”, добави той.

Предстои гранично контролно-пропускателните пунктове да бъдат окомплектовани всички с терминали за самообслужване. „Практиката в голяма част от страните, където се влиза на вход след граница е да не се закупуват на самите пунктове, а или онлайн през отделните канали – мобилно приложение или уеб сайт, или през първия възможен търговски обект”, обясни Радослав Николов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари