Сирийски бунтовници: Руските войниците ще се връщат в ковчези

1
Бойци на „Сирийската свободна армия”
Бойци на „Сирийската свободна армия” Снимка: REUTERS

(Превод и редакция: Валерия МИНКИНА, БЛИЦ)

Сирийски бунтовници, борещи се срещу режима на президента Башар Асад, смятат, че руската интервенция може само да доведе до засилване на напрежението. Това заявиха техни представители пред „Ройтерс”. Те дори смятат, че Русия рискува да влезе в „нов Афганистан”, сравнявайки инвазията в Сирия със злополучната война от 1979-1989 година.Бойците от „Сирийската свободна армия” смятат, че намесата на руските войски в конфликта ще подтикне техните поддръжници в страните от Персийския залив да дадат още повече пари за свалянето на Асад. Те казаха, че вече са срещнали много сериозна съпротива от проправителствените сили и по-специално от алауитите – сектата на Асад. Така намесата на Русия само щяла направи войната по-ожесточена.

Някои от тях виждат в руската интервенция възможност, тъй като страни като Саудитска Арабия ще бъдат по-склонни да отпускат военна помощ. Това е сигнал, че руската инвазия може да предизвика една спирала на задълбочаване на кризата в региона и усложни противопоставянето между Саудитска Арабия и Иран.

С надеждата да си заслужат подкрепата, бунтовниците сравняват операцията на руската армия с войната на Съветския съюз в Афганистан, като според тях ситуацията може да се повтори. „Русия рискува „нов Афганистан”, в който ще изпращат впйници, които ще се връщат в ковчези”, казва един от въоръжените мъже.

Те представят Русия като нов окупатор. Но това означава, че продължаващата вече 5 години война ще се проточи много повече.

„По наши изчисления войната ще се удължи много повече, отколкото без руснаците”, заяви Абу Юсуф Ал-Мухаджир – командир на бунтовниците в района на Латакия, където руски части бяха разположени около летището. „Руската интервенция дойде, за да спаси режима”, добави той. Муджахир е част от групировката „Ахрар ал-Шам”,крило на обединените сили, които напредват към контролираната от Асад западна част на Сирия.

Според американските източници, около въздушната база Русия събира значителна военна сила, която включва изтребители, бойни хеликоптери, артилерия и около 500 пехотинци. Москва не е уточнила целите си, а само посочва, че подкрепя Дамаск срещу тероризма. Бунтовниците, обаче, смятат, че унищожаването им е основен приоритет, тъй като представляват по-голяма заплаха за Асад. Въпреки нарастващата опасност от „Ислямска държава”, групировката е считана за по-маловажна, въпреки че е възможно и върху нея да бъдат нанесени удари.

Единствената руска база в Средиземно море се намира в сирийския град Тартус, близо до Латакия.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари