Сириец раздели българка от дъщеря й

2
Аз бях в шок, питах я много неща, питах я защо ме е изоставила
Аз бях в шок, питах я много неща, питах я защо ме е изоставила Снимка: кадър от bTV

Защо майка и дете не са се виждали 13 години разказват Марина Стефанова и дъщеря й Велизара.

Двете се оказват разделени за толкова дълго време, тъй като бащата на момичето я извежда извън България.

Марина е била съпруга на сириеца Алан ал Махамид и от него ражда дъщеря. След време родителите се разделят съвсем добронамерено и без скандали, като Махамид заминава за чужбина.

Известно време той не проявява никакъв интерес към дъщеря си, но през 2002 г. мъжът започва отново да я търси.

"В един момент започна да звъни, тогава работеше в Чили. Аз не исках тя да расте с мисълта, че е изоставена от баща си и двамата с Велизара започнаха да поддържат връзка. Така реших да я заведа в Чили за лятото, поне това беше уговорката", спомня си Марина.

Но Велизара така и не се прибира – баща й отказва да я върне, като започва да я лъже, че майка й я е изоставила и повече не я иска. Двете се чуват в най-добрия случай веднъж годишно.

"Аз я търсех по всякакви начини. Само когато той преценеше се обаждаха", спомня си с днешна дата Марина.

Разговорите между майката и дъщерята протичали единствено в присъствието на бащата, за да не издаде Велизара местонахождението им.

"В първите години се обърнах към Външно министерство, но проблемът беше, че той не е в Чили и вече нямах връзка. Подадох сигнали към прокуратурата и към паспортното и по един мой сигнал до тях я открих след 12 години", разказва Марина пред bTV.

Точно когато започнала да губи надежда бащата на Велизара прави грешка – подава документи за български паспорт в Дубай.

"Веднага отидох в МВР, поисках снимката й за паспорта, който вече беше издаден. Видях адреса, намерих Велизара в интернет и рискувах да й пиша. Тя веднага реагира, поиска ми телефон и започнахме да си общуваме", разказва Марина.

"Аз бях в шок, питах я много неща, питах я защо ме е изоставила. Баща ми не искаше да имам сирийски паспорт, защото ако имаш български те оставят да пътуваш на повече места", разказва Велизара.

Тогава се намесва екипът на Министерство на външните работи.

"Когато Марина подаде сигнал в ситуационния център на Външно, той веднага беше предаден и успяхме да задействаме консулска защита спрямо нея", разказва зам.-министърът Георг Георгиев.

Но трудностите не спират дотук. Когато Велизара тръгва да бяга с представители на българското консулство в Дубай, втората жена на баща й се опитва да я спре, като пред властите се представя за нейна майка.

"Тя представи фалшиви документи и трябваше да докажем от разстояние, че аз съм майка на Велизара", разказва Марина.

Цялата драма продължава 48 часа, но накрая Велизара се прибира в България. В момента двете наваксват изгубеното време и… Велизара се учи да чете и пише на български.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук