Синоптиците написаха писмо до Бойко Борисов

1
Метеоролозите и хидролозите искат да излязат от БАН
Метеоролозите и хидролозите искат да излязат от БАН

Метеоролозите и хидролозите от НИМХ излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

В него те настояват да не са част от БАН, тъй като не срещали разбиране от ръководството. Идеята е институтът да е структура със самостоятелно финансиране.

„Така е било през 1894 година, когато сме били част от Министерството на просвещението със собствен бюджет. Може би е време да се върнем към корените си, както е било по времето на големия държавник Стефан Стамболов“, обясни директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов, пише Монитор. Според него това е единственият начин да стане ясно кой носи отговорност за финансирането на института. Синоптиците ни се надявали това да стане възможно най-скоро и правителството да реши юридическия казус.

Брънзов уточни, че ръководството на БАН не е превело сумата от 120 000 лева, за която беше поела ангажимент.

„В момента имаме пари само до края на август и може би за първата седмица на септември, тъй като прехвърлихме средства от издръжка за заплатите на служителите. Така успяхме да осигурим възнагражденията им до края на годината, но оставаме без пари за ток и консумативи. Ако не намерим финансиране, есента не е изключено да не изготвяме прогнозата за времето“, каза още проф. Брънзов.

„До извеждането на НИМХ от състава на БАН спираме да изпълняваме всякакви разпореждания и решения от страна на ръководни органи на БАН. Тези проблеми са от години, но през 2018 г. придобиха за НИМХ критични мащаби, въпреки допълнително отпуснатите от правителството 15 милиона лева на БАН. Вече сме напълно убедени, че те не са свързани толкова с размера на средствата, предоставяни на БАН от държавния бюджет, а в начина на разпределяне и манталитета на разпределящите ги. С действията си ръководните органи на БАН успяха да ни убедят, че това няма да се промени. Прекратихме протеста си като безсмислен, когато осъзнахме, че НИМХ не трябва да е в БАН, се казва пък в отвореното писмо до премиера.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари