Сингапурски учени разработиха гел за предпазване на ретината от белези

2
Иновативният материал имитира стъкловидното тяло на окото
Иновативният материал имитира стъкловидното тяло на окото

Иновативният материал имитира стъкловидното тяло на окото

Сингапурски учени са разработили биофункционален термогел, вид синтетичен полимер, за предотвратяване на белези на ретината, които може да възникнат в резултат на усложнения при възстановяване на отлепване на ретината, пише 24 часа.

Отлепването на ретината е критична ситуация и изисква спешен преглед и лечение.

Ретината - светлочувствителен фин слой тъкан в задната част на окото, се отделя от слоя кръвоносни съдове, който осигурява кислород и хранителни вещества за окото. Може да се случи на всеки. Колкото по-дълго продължи състоянието, толкова по-голям е рискът от трайна загуба на зрението в засегнатото око.

Предупредителните признаци за отлепване на ретината могат да включват в различни комбинации симптоми като намалено зрение, внезапна поява на плаващи тъмни петна и (или) проблясъци, често оприличавани на светкавици. Ако само малка част от ретината се е отлепила, може да нямате никакви симптоми. Но ако голям участък от ретината е отлепен, може да не сте в състояние да виждате. Незабавното свързване с очен специалист (офталмолог) може да помогне зрението да бъде съхранено.

Сред рисковите фактори за отлепване на ретината са стареенето, предишно отлепване на ретината на едното око, екстремно късогледство (миопия), очна операция, диабетна ретинопатия, тежка травма на очите, предишно друго очно заболяване, изтъняване на периферната ретина.

При отлепване на ретината се налага лечение за укрепване на разслоения участък. Едно от усложненията, които може да възникне при възстановяването, е пролиферативната витреоретинопатия. При нея образувалият се белег пречи на ретината да заздравее правилно и да се върне на мястото си. По данни от научни публикации проблемът може да възникне при 5-10% от хирургичните корекции на отлепване на ретината.

Втвърдяването на тъканта от белега значително затруднява лечението и увеличава риска за загуба на зрение. Затова стремежът на офталмолозите е да намалят до минимум рисковете за възникване на пролиферативна витреоретинопатия. Сегашните възможности за лечение на усложнението са ограничени главно до хирургично отстраняване на тези мембрани на белези.

Изследователският екип от Сингапур показва в предклиничен модел, който имитира човешкото заболяване, че техният биофункционален термогел е в състояние да предотврати белезите на ретината.  Изследователите демонстрират, че термогелът предотвратява развитието на мембраните на белега чрез модулиране на клетъчното поведение.

Гелът активира протеин, наречен фактор 2, свързан с еритроиден фактор 2, за да стартира серия от химични реакции за предотвратяване на белези.

Зад разработката стоят учени от Института по молекулярна и клетъчна биология, Института за изследване на материалите, Националния университет на Сингапур и Сингапурския офталмологичен институт.

Екипът смята, че новият гел е значителна стъпка напред в разработването на биоразградими полимери от следващо поколение. Способността му да имитира и замества стъкловидното тяло, предвид биосъвместимостта на материала, го прави полезен за много други биомедицински приложения.

В момента продуктът се комерсиализира. Очаква се да започне производство и термогелът да навлезе в офталмологичната практика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари