Синдикатите: Жените, които вършат този героизъм да раждат деца в България, трябва да бъдат всячески насърчавани

1
Работодателите искат годишния отпуск по време на майчинство да бъде премахнат, синдикатите – да остане
Работодателите искат годишния отпуск по време на майчинство да бъде премахнат, синдикатите – да остане Видео: NOVA

Спор за годишния отпуск по време на майчинство.

Според работодателски организации не трябва да се натрупва платен отпуск за времето, в което жените са в майчинство. Поводът е решение на Европейски съд от преди няколко дни. На коренно различно мнение са синдикатите.

24-часовият работен ден на Лилия Герджикова като майка не е по-малко натоварен от 8-часовия й работен ден като преподавател. Затова е благодарна, че може да използва натрупания си годишен отпуск по време на майчинството.

Аз след първото дете се върнах след година и половина на работа. Радвам се, че имах възможност да си използвам отпуска, защото той премина в гледане на дете, което боледуваше непрекъснато. Не знам работодателят как би се чувствал, ако аз се върна веднага на работа и след това съм в болничен всяка седмица, без реално да си върша работата”, коментира Лилия Герджикова, преподавател по френски език, предава NOVA.

Според работодателски организации обаче на жените да не се натрупва годишен отпуск докато са в майчинство, не е въпрос на желание, а на спазване на решение на Европейския съд след запитване от Румъния.

Времето, през което е ползван отпуск за отглеждане на дете, не може да бъде приравнен към период, в който реално полаган труд”, коментира Ивелин Желязков,  Асоциация на индустриалния капитал.

Или с други думи - грижата за дете е едно, трудът на работното място друго. А платен годишен отпуск се давал, за да си починат служителите от работата. Синдикатите обаче защитават друга теза.

Тези жени, които вършат този героизъм все още да раждат деца в България, трябва да бъдат всячески насърчавани, а не да им се изпращат сигнали „ние сега ще ви вземем и това””, коментира Димитър Манолов - КТ „Подкрепа”.

И все пак работодателите са изпратили предложението си до властите. От социалното министерство ще се запознаят и после ще коментират. А вицепремиерът Валери Симеонов е на страната на работодателите.

Моето лично мнение е, че има основание в тяхното искане. Има и решение на европейска институция”, коментира вицепремиерът Валери Симеонов.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари