Синдикатите на МВР мобилизират 1 милион души за масови протести

0
Има или няма по-големи заплати?
Има или няма по-големи заплати?

Тези 55 млн. лева, които бяха отпуснати като увеличение от държавата в бюджета на МВР за тази година, се оказаха една гавра.

Това заяви зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов пред Actualno.com, който уточни, че днес (9 януари) вече в сила е и наредба относно тези пари – реално изменението в Наредбата за основните възнаграждания в системата на МВР, предава Actualno.

Представителят на СФСМВР посочи, че работещите и свързаните с МВР представляват „немалка част от гражданите на България“ и това ще накара държавата да погледне сериозно на случващото се в сектора. Съставляваме не по-малко от 1 млн. от българските граждани, каза Кузманов, включвайки в това число както активно работещите, така и семействата им плюс бившите служители на МВР. Дано не се налага да го доказваме с масови протести, но ако се наложи, ще стигнем и дотам, посочи той.

Има или няма по-големи заплати?

За цял бранш от служителите на МВР няма никакво увеличение на заплатите – тези, които работят по чл. 142, ал. 1, т. 2. от Закона за МВР, стана ясно от думите на зам.-председателя на СФСМВР. Става въпрос за работещи в Института по психология на МВР, за служители от сектора на административното и аналитичното обслужване и др.

Кузманов изброи какви са промените в заплатите на другите служители на МВР – 10% увеличение на възнагражденията за лица, работещи по трудови правоотношения, 7% за „работещите масово на терен“, а за ръководители и служители с висше образование в МВР - 2%. Нямаме разбивка за какво отиват тези 55 млн. лева повече, уточни зам.-председателят на СФСМВР, като допълни, че „аргументите на политическото ръководство на МВР в това отношение са много слаби“.

Няма промяна на причините, поради които излизаме на протест. Така и не се състояха преговори по нашите основни искания още от 5 юли миналата година, уточни Кузманов. Той припомни и какви са точните искания на работещите в системата на МВР - увеличение на основните възнаграждения на работещите във ведомството с минимум 15%, обвързване на основното възнаграждение със социалноизмерим показател, промени в настоящия закон за МВР и изготвянето на изцяло нов закон за МВР с участието на синдикалните организации.

Излъгани надежди и липса на диалог

Какво устойчиво вижда министър Валентин Радев в увеличение от 0 лева на заплатите, попитаха от СФСМВР, визирайки ситуацията със служителите по чл. 142, ал. 1, т. 2 от Закона за МВР и как за тях няма никакво увеличение на заплатите. Няма никаква логика тяхната работа да бъде подценявана по този изключително глупав начин, каза Илия Кузманов.

Факт е, че диалогът не е добър, категоричен беше Кузманов, давайки пример – на последното заседание на Съвета за социално партньорство към МВР разпределението на допълните 55 млн. лева за персонала в министерството е било в съвсем различен вид от това, „което ни бе сервирано днес“. Кузманов заяви, че за втори път решение за Съвета за социално партньорство се отхвърля неаргументирано и с лека ръка и добави, че това „навежда на мисълта за безмислеността“ на този орган.

 Същевременно обаче полицейските синдикати не виждат смисъл от оставката на политическото ръководство на МВР и конкретно на вътрешния министър Валентин Радев, който е „девети или десети“ министър, при когото има протести. Трябва да се сменят принципите на управление, смятат от СФСМВР.

 „Европа изля много средства в България по програми и проекти за социален диалог и твърдим, че тези пари са отишли на вятъра. Този въпрос може би ще го зададем на представители на Европа – защо се дават такива средства, след като елементарни неща не са усвоени от „техните партньори в България“, иронично каза Кузманов.

 Актуални проблеми

 Въпросът с униформите на служителите на МВР не е решен устойчиво, а само частично, стана ясно от думите на Илия Кузманов. Големият проблем в момента е наличието на кубинки: „Новите кубинки или ги няма, или са в такова ограничено количество, че няма да разберете за тяхната наличност“. Затова и трябва изменение в Закона за МВР, уточни зам.-председателят на МВР – ако няма осигурени кубинки и работно облекло от държавата, да се изплаща съответната парична равностойност, смятат от СФСМВР.

Конкретно за униформите, държавата е възстановила личните средства на служители на МВР, които те са похарчили за работно облекло през последните 4-5 години назад. Няма обаче гарантирана регулярност за поръчките на униформи и облекло занапред.

Резултатите от глупавите реформи в МВР гражданите ги изпитват на гърба си и мисля, че точно гражданите ще гледат по-благосклонно на протестите ни сега, сигурен е Кузманов.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари