„Син Карс“ мести производството си в Гюргево

3
Обектът в Русе ще остане само като RND център, защото Румъния предоставя по-добри бизнес условия
Обектът в Русе ще остане само като RND център, защото Румъния предоставя по-добри бизнес условия Снимка: Син Карс Индъстри

Обектът в Русе ще остане само като RND център, защото Румъния предоставя по-добри бизнес условия

Българският производител на спортни състезателни автомобили и електромобили „Син Карс Индъстри“ АД ще произвежда новите си модели не в Русе, където е седалището на листнатия на Beam пазара стартъп, а в съседния румънски град Гюргево. Причината за решението е фактът, че северната ни съседка предоставя по-добри бизнес условия за производителя, обясни основателят и главен изпълнителен директор Росен Даскалов в ефира на „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му компанията му не е успяла да намери ефективен начин за наемане на достатъчно голяма площ за производството в родината ни, което обаче се е случило именно в Румъния. Там компанията му ще наеме терен от 700 декара за следващите 73 години за по 1000 евро наемна цена на месец.

„Новата ни площадка ще бъде в Гюргево. Направихме всичко възможно новият ни завод да е в България, не срещнахме разбиране по отношение на земята, параметри, покупка. В Румъния са направили уникални неща по отношение на законовата рамка за инвестиции“, поясни Даскалов.​

След като в българския обект се изчистят всички процеси, в Румъния ще бъде прехвърлено цялостното производство на даден модел. В Русе след това ще се изчиства производството за следващите модели, каза още Даскалов.

„В Румъния можеш да наемеш земя за 49 години плюс допълнително още 24 години, за България този период е едва 10 години. Наемната цена се определя от типа бизнес, работните места и други условия. Но наемната цена от само 1000 евро на месец значи, че на практика Румъния ни прави подарък, за да насърчи бизнеса“, каза още Даскалов.

За следващата година компанията има над 400 поръчки за автомобили, а целта е от монтажните линии на завода да излиза по 1 автомобил на ден, каза още предприемачът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    13
    Гост
    Статията пълна с чуждици: RND, листнатия, BEAM пазар, стартъп........... И джурналята ли забрайхте българския?
  • 0
    12
    Разбирач
    Вероятно там ще пее и жена му,голямо навиране по бг радио на кифлата,която спи с дядо си!
  • 3
    11
    Волф
    Плачем, че великият инвеститор с десет дядовци работници напуска Русе и България.
  • 16
    10
    русенец
    Това, че и мутрите напускат Булгаристан е показателно, но Росенчо знае ли, че в Румъния за неплащане на заплати , за корупция и за още куп обичайни за булгаристанския бизнес пинизи, се лежи в пандиза?
  • 4
    9
    Мдааа...
    И аз ще го местя моя......в другия крачол.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари