Росен Даскалов: При наши събития в Гюргево посетителите ще отсядат в Русе

5
Компанията мести производството на електромобили от Русе в Гюргево, където планира да изгради и писта за тестове на колите
Компанията мести производството на електромобили от Русе в Гюргево, където планира да изгради и писта за тестове на колите Снимка: БГНЕС

Компанията мести производството на електромобили от Русе в Гюргево, където планира да изгради и писта за тестове на колите

Русенската компания "СИН КАРС Индъстри" има за цел догодина да произвежда по два-три електромобила на ден.

Това съобщи в интервю за БТА изпълнителният директор на дружеството инженер Росен Даскалов.

Началото на производството вече е поставено през тази година, като пет електромобила са готови.

"До края на тази година мислим да произведем между 10 и 20 автомобила, с които да изчистим процесите на производство. Целта е да достигнем до един автомобил на смяна догодина, т.е. да можем да произвеждаме по два или три автомобила на ден, в зависимост на колко смени работим", каза Даскалов.

Компанията произвежда електромобили изцяло за градска среда.

"Това са малки камиончета, които имат много симпатичен дизайн. Интерес имаме и от Западна Европа, и от България. За съжаление у нас няма стимул за закупуване на електромобили. В Румъния, ако си купиш електромобил и си върнеш старата кола, ти дават 9000 евро премия", каза Даскалов.

Компанията откри официално днес и новата си производствена част от "Центъра за проучване и разработки".

"Всъщност сега затворихме цикъла и установихме основните работни места. Успяхме да направим така, че в приблизително 10 точки на работа да имаме сглобяването на целия автомобил. На първо място ние произвеждаме части и компоненти за самия автомобил, а на второ - правим асемблирането на автомобила", обясни Даскалов.

"Сбъднахме една мечта - да имаме център за развойна дейност, който да отговаря на всички европейски стандарти. В момента работим, за да докажем, че можем да бъдем дългосрочен партньор на фирма, която е в топ 10 в производството на автомобили в света. Така в бъдеще ще можем в нашите заводи да сглобяваме автомобили с техни части и компоненти", каза Даскалов.

Освен електромобили компанията произвежда и много части за електромобилите си - шасита, окачване, батерии и различни други компоненти.

Идеята е производствената част в Русе да бъде като миниатюрен завод, а след това той да се копира и разшири на ново място в румънския град Гюргево.

По думите на Даскалов причината да избере да развива бизнеса си от другата страна на река Дунав е, че Румъния предоставя по-добри условия.

"Осем месеца водихме разговори и обикаляхме и търсихме терен в Русе и в околните общини. Законовата рамка в България не позволява на никоя администрация да направи реверанс на инвеститора. Ние не искаме да купуваме земя, а искаме тя да бъде с отстъпено право на ползване или да си я наемем.

Но максималният законов срок в България за наемане е максимум 10 години. Когато изтече този срок, ние какво ще правим с построения си вече завод. Бяхме в безизходица. Срещнахме се с кмета на Гюргево и той ми каза, че в Румъния има закон, като за 49 години можеш да наемеш земя с възможност срокът да се удължи с още 24 години. Отделно, във всеки момент ти можеш да си я купиш тази земя на пазарна цена", каза Даскалов.

Така намерили терен от 700 декара. Цената на месец е 1000 евро. За същия терен Даскалов изчисли, че у нас ще трябва да плаща 35 пъти повече.

Компанията има право да произвежда до 3000 автомобила на година. По думите на Даскалов плановете са заводът в Гюргево да бъде построен през 2025 г.

Изпълнителният директор на дружеството обмисля да изгради и писта на румънския терен. Идеята е да се ползва за тестово трасе за произведените електромобили, както и за любители на високи скорости.

"Това съм го виждал по цял свят как работи", обясни Даскалов, който е създател на първия български спортен и състезателен автомобил "SIN R1".

По думите му тази писта ще допринесе повече за средата, в която се намира, отколкото за собственикът й.

"Ако дойдеш и платиш например 100 лева наем, за да караш два часа, ти си наемаш хотел за 150 лева, храниш се за още 100 лева, като всичко това остава в този район", казва Даскалов и обяснява, че Гюргево е малък град, като при подобно събитие посетителите ще отсядат в Русе, където има хотелска база и ресторанти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    20
    наблюдател
    Българинов ли ще прави електромобили или Даскалов...предизборно ли е?
  • 0
    19
    Orthodox
    Една добра стъпка на Българинов в качеството му на областен управител, беше организирането на двучасова среща-дискусия по проблемите на града и областта, където бяха поканени и се отзоваха хора от изпълнителната власт, на бизнеса и журналисти. Нали все пак, за да се решават проблемите на някаква част от обществото, трябва да се изговорят ясно, да се ръчка, да се вдига шум - а кой от досегашните администратори на Русе и областта го е правил в такъв мащаб? Това е, което ме впечатли приятно и ме накара да го възприемам като човек със стремеж да раздвижи нещата в развитието на града ни. Обаче твърде кратко се задържа на тази длъжност и не видяхме на какво е способен реално. Може пък да разберем в бъдеще, кой знае...
  • 1
    18
    Зеленски
    Не е вярно-смениха го щото беше активен и работещ-вижте какво се случва сега,няма заместници,няма секретари,няма директори,няма обществено полезна дейност и инициатива,пълна анархия!Ким Чен УН,пасти да яде😂
  • 2
    17
    Русенец
    Българинов се издъни докато беше в Областна администрация в харченето на държавни пари и това не остана скрито за този дето го изпрати там, забърка се в "странни" връзки, обещаваше , но нищо не изпълни. Какъв кмет, какви 5 лева Добър адвокат- едва ли има негов клиент, който да го потвърди Вземат се едни хонорари и след това куче влачи, диря няма Никой не го взема на сериозно, че да го издигне за кандидат кмет
  • 1
    16
    реалист
    Толкова години само приказки и изхърляния за наивниците.... Какво пречи да си регистрира фирмите в Гюргево, Румъния, а да се работи в Русе? Дрън, че дрън, че пляс...А как са братя Бобокови???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари