Симптоми, издаващи, че страдате от недостиг на витамин D

6
1 милиард души по света имат ниски нива на витамина в кръвта
1 милиард души по света имат ниски нива на витамина в кръвта

Дефицитът на витамин D е много често срещан.

Смята се, че около 1 милиард души по света имат ниски нива на витамина в кръвта.

Витамин D е отговорен основно за правилното изграждане на костите, а именно и това е причината да се изписва на бебета, с цел да се избегне възможност от развитие на рахит, пише Actualno.com.

Често срещани симптоми при сериозен недостиг:

1. Резки промени в настроението

За разлика от останалите витамини, този действа по-скоро като хормон. Затова е и пряко свързан с необясними пристъпи на раздразнителност. Ако обичайно сте спокоен човек и не забелязвате други хормонални проблеми, то е възможно да не ви достига вит. Д. Ниските му нива могат да предизвикат и необяснима депресия, точно както при хормонални изменения.

2. Болки в костите / гърба

Витамин D е отговорен за абсорбцията на калций в организма, който на свой ред е основен източник за здрави кости. Усетите ли чести и сериозни болки в костите, изследвайте нивата на този витамин.

3. Напълняване

Точно, както с промените в хормоните, витамин D може да бъде отговорен за необичайно напълняване. В много случаи при прекомерно тегло и в контакт с ендокринолог, един от въпросите, които би задал лекаря е дали са тествани нивата на този витамин напоследък.

4. Необичайно високо потене

Ако усещате, че се потите необичайно много, даже и при нормални нива на температурата, това също е изненадващ симптом, че имате ниски нива на вит. D.

Как да го набавим?

Обичайно този витамин се набавя отлично единствено и само чрез слънцето. Основен проблем е, че много от слънцезащитните продукти възпрепятстват правилното му абсорбиране, но пък те от своя страна ви защитават срещу ултравиолетови лъчи. Също така е необходимо и да е открита по-голямата част от кожата. С дрехи и напичане само на лицето, няма да се получи.

Витамин D може да се набави и с храната, като основно се намира в доста мазни риби от типа на сьомгата, треска, риба тон. Витамин D се съдържа и в рибеното масло, яйцата и прясното мляко.

Ако приемате добавки, добре е да знаете, че този витамин е мастноразтворим, така че задължително приемете и нещо мастно (даже и филийка с масло е добра идея), за да може да се усвои добре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари