Как да разберем, че имаме паразити в тялото?

1
Паразитите сами по себе си са достатъчно сериозна заплаха за здравето ни, защото могат да предизвикат увреждания почти навсякъде в тялото
Паразитите сами по себе си са достатъчно сериозна заплаха за здравето ни, защото могат да предизвикат увреждания почти навсякъде в тялото Снимка: SPL

Присъствието на паразити в или върху тялото е се среща много често, но определено не е за подценяване, защото тези дребни организми могат сериозно да увредят здравето ни.

Според някои изследвания нивото на заразяване с паразити в световен мащаб достига далеч над епидемичните нива, като според различни източници процентът варира, но се предполага, че около 80% от населението на света, страда от някакъв вид паразитна инфекция.

Поради това е силно препоръчително да се провежда прочистване на организма от паразити поне веднъж на всеки 6 месеца. Също така е нужно човек да подбира внимателно местата, където се храни, както и задължително да измива ръцете си след боравене с животни или техните изпражнения.

За съжаление повечето лекари не са наясно как да идентифицират и лекуват паразитите на съвсем ранен етап от тяхното развитие. Лечението в повечето случаи се назначава, едва когато са вече видими.

Хората също не разпознават характерните симптоми на заразяване и често ги пренебрегват като незначително неразположение, без да осъзнават, че е необходимо да вземат спешни мерки.

Не е никак трудно да се заразим, особено ако не поддържаме добра лична хигиена, защото паразитите са навсякъде около нас. Паразитите се спотайват най-вече в мръсотията, но могат да попаднат в тялото ни и чрез някои храни, като немити плодове и зеленчуци или месо от заразено животно.

С вътрешни паразити може да се сдобие всеки и по всяко време, особено ако не се грижи за личната си хигиена.

Заразяването става чрез яйцата на зловредните организми, които трябва само да попаднат в или върху тялото ни, за да се активират и излюпят. Най-често срещани са чревните паразити като глисти, като и особено опасните тении/свинска, говежда, кучешка/, трихинелозата, анкилостомиазата и много други.

Тези болестотворни организми най-често се загнездват в онези части на нашето тяло, където има влага като очи, нос, уста, вътрешни органи или кожата ни. Веднъж попаднали в благоприятна среда, те могат да превземат цялото ни тяло, ако не бъдат взети мерки навреме.

Паразитите сами по себе си са достатъчно сериозна заплаха за здравето ни, защото могат да предизвикат увреждания почти навсякъде в тялото. Заради миниатюрните си размери, повечето вътрешни паразити могат да проникнат във всяка една тъкан чрез кръвния поток.

Освен това наличието им в организма води до отслабване на имунитета, което пък на свой ред ни прави много по-уязвими към бактериални и вирусни инфекции.

Какви са най-честите симптоми, които могат да ви подскажат, че в тялото ви се спотайват паразити:

Загуба на тегло

Ако изведнъж започнете да отслабвате, без да променяте начина си на живот или диета, трябва да се консултирате с лекар. Паразитите отнемат повечето от хранителните вещества, които влизат в тялото, което води до драматична загуба на тегло.

Проблеми с храносмилателния тракт

Нарушеното храносмилане, изпражненията, запекът или, обратно - диарията също могат да са симптом за наличието на паразити. Те предизвикват дразнене в червата, което влияе на храносмилателния процес, а оттам идват и проблемите.

Мускулни и ставни болки

Симптомите, които лесно се грешат, като признаци на артрит, могат всъщност да показват наличието на паразити в тялото. Болките в ставите и мускулите могат да бъдат имунен отговор на това.

Умора и гадене

Струва си да се обърне внимание на постоянната умора и сънливост. Хелминти изсмукват почти всички полезни вещества от човешкото тяло, което не може да повлияе на общото здравословно състояние.

Има множество признаци, които издават, че в тялото ни може да се е настанил зловреден, неканен гост, като най-често срещаните са:- повишена нервност, раздразнителност, нарушение на съня'- сърбеж в и около ануса;- постоянно чувство на глад или липса на апетит;- често и продължително абдоминално раздуване;- влошаване на кожата, сърбеж;- чувствителност към определени неща и алергени

Прости правила за лична безопасност:

- Мийте ръцете си преди хранене.

- Измивайте с вряла вода зеленчуците и плодовете, които се сервират на масата в суров вид.

- Не пийте вода от открити водоеми.

- Рибата винаги трябва е осолена, а хайверът трябва да е произведен от лицензионно предприятие (макар че и тук никой не е застрахован).

- Не яжте недопечено или недоварено месо (особено свински шишчета, които не са мариновани в оцет).

- Когато сте в чужбина, не се къпете в неизвестни водоеми, защото по този начин може да се заразите с глистосомоза.

- Използвайте съответните спрейове и препарати против комари и други насекоми, защото те пренасят някои хелминти паразитни червеи).

- Направете дехелминтизация на домашните си животни.

- Регулярно извършвайте дехелминтизация на себе си и семейството си, в това число и на домашните животни.

Какво представлява дехелминтизацията?

Най-просто казано това е унищожаване на паразитни червеи (хелминти) в организма на човек или животно, както и в околната среда. Препоръчително е да се провежда два пъти в годината и има няколко различни способа за извършването ѝ. Дехелминтизацията може да се извършва с физически, химични (лекарствени) и други средства, много от които можете да откриете в народната медицина.

Не забравяйте, че човек може да се зарази навсякъде и по всяко време, поради което е важно да сте запознати с темата и да спазвате изброените по-горе правила, за да се защитите.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари