Силен вятър направи тока в Белгия безплатен

2
Това се случило за няколко часа
Това се случило за няколко часа Снимка: БТА

За няколко часа в Белгия цената на тока стана отрицателна, съобщиха местни медии.

Явлението се дължи на преминалата през страната в последните дни буря и силния вятър, който тя донесе.

В неделя токът в Белгия е бил безплатен заради свърхпроизводството от вятърните генератори в Северно море и по крайбрежието. За девет часа цената на тока на борсата на едро е била отрицателна в нощта на събота срещу неделя.

В един момент цената е достигнала -30 евро за МВт/час. Обяснението е в съчетанието на няколко фактора - вятър с пориви със скорост до 90 км/час, свръхпроизводство и слабо потребление в нощните часове, поясняват медиите, цитирани от БТА.

Цените днес са се върнали в по-обичайните напоследък равнища до 188 евро за МВт/час. Отбелязва се, че в съседна Германия цената на тока също временно е спаднала рязко - до 0,12 евро - но не е достигнала отрицателни стойности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Яко
    Целият свят иска да ебе и утрепе тъпото булгарско говедо.
  • 2
    2
    до 1
    Урсула е акушерка. Докато не абортира всичко - няма да миряса.
  • 9
    1
    скептик
    и какво ни казва това?!? че ако няма вятър цената ще отиде в облаците! тези не се научиха, че трябват заместващи и резервни мощности! така е, когато вместо учени с това се занимават политици!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари