Производството на "зелен" ток у нас е толкова много, че цените паднаха под нулата

1
През деня производството от ВЕИ почти се изравнява с това на АЕЦ “Козлодуй”
През деня производството от ВЕИ почти се изравнява с това на АЕЦ “Козлодуй”

През деня производството от ВЕИ почти се изравнява с това на АЕЦ “Козлодуй”

Вълна от отрицателни цени на тока се появи и в България на платформата “Ден напред” на борсата. В понеделник между 14:00 и 15:00 часа 1 мегаватчас струваше минус 2 стотинки. Тоест производители са плащали, за да им бъдат купени 3462 мегаватчаса. В слънчевите часове през деня имаше нулеви цени и такава от 6 стотинки, пише вестник "24 часа".

Средната за денонощието на 1 април беше 62,72 лв. за мегаватчас. Това е десетократно по-малко от нивата от 800 лв. преди две години.

У нас най-сериозното поевтиняване - до минус 3,52 лв. за мегаватчас, беше в неделя между 12 и 13 часа. А цени под нулата в този ден имаше между 11 и 16 ч.

В цяла Европа, с изключение на Полша и Италия, цените в понеделник бяха ниски, между 20 и 35 евро, а в Испания и Португалия - 3 евро.

Бумът на фотоволтаици с 2000 мегавата в последните 2 години, както и присъединяването към европейската система за търговия водят до голямо предлагане на електроенергия и до срив на цените.

Причината за това е и липсата на съоръжения за съхранение. Най-голямата батерия - ПАВЕЦ “Чаира”, все още не е възстановена. Това наложи на 29 март диспечерите на Електроенергийния системен оператор да ограничат с 20% производството на ток от ВЕИ между 11 и 16 ч. За подобна практика още през февруари предупреди изпълнителният директор на системния оператор Ангелин Цачев. Той обаче свързва излишъците на електроенергия в последната седмица с католическия Великден и намалялото потребление в Европа.

Справката на Електроенергийния системен оператор към 14 часа на 1 април показва, че делът на слънчевата енергия в България беше 36,20%, на атомната - 43,12 на сто. Тецовете бяха натоварени на 7,46%, всъщност работеха само някои блокове в държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, дори американската “Ей И Ес Марица-изток 1” е спряна, въпреки че има дългосрочен договор с НЕК. Не работеха и големите вецове.

Товарът на системата беше 3445,72 мегавата, като в този час около 1000 мегавата бяха за износ за всички съседи.

За вторник няма отрицателни цени, защото с приключването на празника в Западна Европа се повишава и потреблението.

Цачев очаква по-сериозно нормализиране на ситуацията с тока от следващия месец след последните промени в енергийния закон. В момента производители не спазват заявените си графици, според които трябва да вкарват в системата толкова ток, който клиентите им потребяват. Премахването на тавана на цените за балансиране, както предвиждат промените, ще действа дисциплиниращо, смята шефът на ЕСО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    7
    сащ е враг на човечеството!
    Доларджийте налазиха с безмозъчността си интернет. Де да можеха да разсъждават, че без ес, без нато, без сзо, без евро, без окупацията на България от сащ, без зелени сделки и без слънчеви панели, а С ТЕЦ-ове и С АЕЦ цените на електроенергията в България бяха стотинки преди влизането ни в: ес, в нато, в сзо, в евро, преди окупацията на България от сащ, преди зелени сделки и без слънчеви панели........... Но фондация "америка срещуи България" ви дава $ и ръсите безмозъчността си. Вече доброволно хем си сменяте половете многократно и гордо се кичите с нов пол "евроатлантичен"... сащ е враг на човечеството!
  • 0
    6
    Makak
    Makaktaka бе Копейките и ватниците ли излязоха прави че свръхпроизводството на немужен следобеден ток пак ние ще го платим
  • 2
    5
    Данчо-ментата и компания
    Е как така вчера сороидите плямпаха, че уж ток нямало и се внасял, днес плямат как толкоз много ток имало на "свободния" пазар, че цената му била отрицателна, а утре ще плямпат как токът за населението трябвало да поскъпва постоянно докато накрая никой не може да си плаща сметките за тока... Гнусните проклети политически мърши в бг-то са най-големите измамници и мястото им е в затвора. Тъпото население явно обича да го крадат и да го лъжат.
  • 10
    4
    mischi
    Сега някой инженер да обясни мкомпетентно защо цените на тока в БГ ще се повишават още? Няма да може.
  • 9
    3
    До 2
    Глупако, то и такива мизерни заплати като в България няма в целия ЕС. Да вземем да сравним колко процента от заплатата на българина отива за плащане на ток/вода и защо в България има 'енергийно бедни' хора,а ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари