Сигнал до Русенската районна прокуратура срещу кмета на село Червена вода

2
Румен Русев е забранил среща на ВМРО с местни жители
Румен Русев е забранил среща на ВМРО с местни жители

Кандидатът за евродепутат от листата на ВМРО – Българско национално движение Иво Пазарджиев внесе сигнал до Русенската районна прокуратура и Районната избирателна комисия срещу кмета на село Червена вода Румен Русев.

От написаното в текста на документа, става ясно, че на 16 май патриотите от ВМРО – Българско национално движение следвало да проведат срещат в сградата на Пенсионерския клуб съобразно предварителна уговорка. Ден преди срещата обаче те са известени от председателката на местния клуб, че такава е забранена от страна на кмета Румен Русев устно и без той да изложи някакви мотиви за това свое решение.

Пазарджиев счита, че в действащото в законодателството не е предвидено такова правно основание, което да предоставя на кмет на кметство да забрани подобна проява, като подчертава, че няма законово задължение и за предварително уведомяване на представителите на местната власт за прояви, провеждащи се на закрито.

Кандидатите за членове на ЕП съобразно разпоредбите на чл.181, ал.1 от Изборния кодекс имат право на предизборна агитация в устна и писмена форма, като в член 3 на същия кодекс е записано, че предизборните събрания са публични, както и че същите се организират съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. Член 5 пък посочва, че събрания се провеждат по всяко време на денонощието освен в часовете от 22 до 6 часа. Член 7 постановява, че събранието може да се проведе на открито или в закрито помещения, а член 8, ал. 1 казва, че за свикване на събрание на открито писмено се уведомява кметът на общината, каквото изискване няма за събрания и срещи на закрито.

Така в действащата нормативна уредба няма предвидена правна норма, която да дава право на кмет на кметство да забранява провеждане на предизборно събрание в помещение на пенсионерски клуб, за което да се налага той да бъде предварително уведомен.

Според кандидата за евродепутат от ВМРО – Българско национално движение Иво Пазарджиев, деянието на кмета на кметство Червена вода, избран от ГЕРБ, е злоупотреба със служебно положение, чрез което той възпрепятства правото на всеки един кандидат на предизборна агитация и така нарушава правото да бъде избран за член на Европейския парламент.

В сигнала е посочено, че това представлява нарушение освен на написаните вече разпоредби на Изборния кодекс, но и на чл.167, ал.1 и ал.5, чл.169б и чл.174а от Наказателния кодекс.

Районната прокуратура в Русе и Районната избирателна комисия следва да предизвикат проверка по сигнала в съвсем кратки срокове, за да установят дали има извършено нарушение на действащото законодателство.

До

РУСЕНСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА

Копие:

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РУСЕ

СИГНАЛ

От

Иво Колев Пазарджиев, кандидат за член на

Европейския парламент от кандидатската листа

на ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО

ДВИЖЕНИЕ“, регистриран с Решение № 194-

ЕП/23.04.2019 г. на Централна избирателна комисия,

адрес за кореспонденция: гр. Русе, ул. „Пирот“ № 5,

тел.: 0896 761 887, ел. поща: [email protected]

УВАЖАЕМИ РАЙОННИ ПРОКУРОРИ,

На 16.05.2019 г., от 10,00 ч, в сградата на пенсионерския клуб в с. Червена вода, общ. Русе (бивш младежки дом), заедно с колегата ми от кандидатската листа на ПП „ВМРО – БНД“ в предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България, които ще се произведат на 26.05.2019 г., организационен секретар на посочената политическа партия и настоящ народен представител в 44-то Народно събрание на Република България – Юлиан Кръстев Ангелов, следваше да проведем среща с членовете на пенсионерския клуб в посоченото населено място.

На 15.05.2019 г. г-жа Дарина Николова - председател на пенсионерския клуб в с. Червена вода, уведомява по телефона г-н Пресиян Костадинов – секретар на общинския комитет на ПП „ВМРО – БНД“  в общ. Русе, че кметът на кметство с. Червена вода г-н Румен Русев ѝ е забранил провеждане на среща в пенсионерския клуб в посоченото населено място между мен, Юлиан Ангелов и членовете на клуба.

Според мен, в действащото законодателство не е предвидено правно основание, даващо право на кмет на кметство да забрани подобна проява. Няма законово задължение и за уведомяване на представителите на местната власт за прояви, провеждащи се на закрито.

В качеството ми на кандидат за член Европейския парламент и на основание чл.181, ал.1 от Изборния кодекс, имам право на предизборна агитация в устна и писмена форма. В ал.3 на същия член е записано, че предизборните събрания са публични, както и че същите се организират съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите.  

В чл.5 от последния посочен нормативен акт е записано, че събрания се провеждат по всяко време на денонощието освен в часовете от 22 до 6 часа. Чл.7 постановява, че събранието може да се проведе на открито или в закрито помещения, а чл.8, ал.1 предвижда, че за свикване на събрание на открито писмено се уведомява кметът на общината, каквото изискване няма за събрания и срещи на закрито.

В действащата нормативна уредба няма предвидена правна норма, даваща право на кмет на кметство да забранява провеждане на предизборно събрание в помещение на пенсионерски клуб, не е предвидено и същият да бъде предварително уведомяван. 

Считам, че с горепосоченото деяние кметът на кметство с. Червена вода г-н Румен Русев, използвайки служебното си положение и в качеството си на длъжностно лице, възпрепятства правото ми на предизборна агитация и правото ми да бъда избран за член на Европейския парламент. Според мен, същото представлява нарушение на горецитираните разпоредби на Изборния кодекс и Закона за събранията, митингите и манифестациите, както и на чл.167, ал.1 и ал.5, чл.169б и чл.174а от Наказателния кодекс.

Моля, да извършите проверка дали в описаната по-горе фактическа обстановка се съдържат данни за извършени нарушения на действащото в Република България законодателство и ако установите, че има такива, да предприемете действия съгласно дадените Ви от закона правомощия.

С УВАЖЕНИЕ:

(Иво Колев Пазарджиев)

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари