Ще се състои ли срещата между Николай Денков и протестиращите енергетици?

1
Срещата е насрочена за 16:00 часа днес в Министерския съвет
Срещата е насрочена за 16:00 часа днес в Министерския съвет Снимка: БГНЕС

Срещата е насрочена за 16:00 часа днес в Министерския съвет

Премиерът акад. Николай Денков организира среща с протестиращите енергетици и миньори, съобщиха от правителствената информационна служба. Срещата е насрочена за 16:00 часа в Министерския съвет.

Поканени са лидерите на двата големи синдиката - КНСБ и КТ „Подкрепа“, председателите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, на синдикалните организации на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“, в „Мини Марица-изток“, в отделните рудници на „Мини Марица-изток“ и в ТЕЦ „Бобов дол“, а също така ръководителите на Синдикалната миньорска федерация и Федерация „Енергетика“ и на синдикалните регионални съюзи на КТ „Подкрепа“ в Кюстендил, Перник и Стара Загора.

Засега обаче не изглежда много вероятно тази среща да се състои поради отказа на протестиращите, пише Mediapool.bg.

Протестиращите вече трети ден миньори и енергетици, които затвориха възлови кръстовища, искат оставката на енергийния министър Румен Радев и извънредно заседание на Министерския съвет.

Поради продължаващите протести на работещи в енергийния сектор тази сутрин остават затворени магистрала „Тракия“ при Стара Загора и Проходът на републиката. Причина за недоволството е приетият от правителството и изпратен вчера в Брюксел план за справедлив преход. Нощта премина без напрежение, но и без заявка за вдигане на блокадата, съобщава bTV.

"Настояваме за извънредно заседание на Министерския съвет, което да се проведе днес и в него да има една точка, а именно изтегляне на внесените териториални планове. Срокът за внасяне е спазен в ЕК, сега искаме да бъдат коригирани и да бъдат нанесени нашите искания“, казаха от местния синдикат на КНСБ в ТЕЦ 2, цитирани от БТА.

Блокиралите магистралата скандират "Оставка". Вчера енергетиците нарекоха "лъжец“ министър Румен Радев. Според тях, той е излъгал, че териториалните планове са били изпратени преди 15 дни, за да могат да бъдат разглеждани. Важно е да се изпълни решението на Народното събрание, казаха енергетиците. Първо, НС реши, че трябва да бъде предоговорен ПВУ, до 2038 не трябва да се намаляват мощности, има мораториум, който те гласуваха, че няма да се отделят части от комплекса Марица Изток, а те искат да създадат предприятие, което се отделя като част от Марица Изток.

Всички договорки те обещаха и има решение те да бъдат изтеглени, предоговорени и тогава отново да бъдат изпратени, заявиха протестиращите. Те са категорични, че днес няма да отидат на преговори, докато не им обещаят, че всички решения на НС ще бъдат факт. Да дойде да обещае, че ще има преговори премиерът, казаха протестиращите енергетици, цитирани от БГНЕС.

Обиколни маршрути

Движението през Прохода на Републиката е блокирано още при Гурково. Протестиращите са позиционирани в три точки, така че да бъдат ограничени и възлови обходни маршрути. Миньорите и енергетиците дежурят на смени по пътищата. Международни шофьори вече второ денонощие са в капан.

Препоръчва пътуващите по АМ „Тракия“ в посока Бургас и обратно да ползват обходен маршрут - п.в. Чирпан – Стара Загора – Нова Загора – Сливен – АМ "Тракия" и обратно.

Пътуващите по главен път Хасково - Стара Загора да преминават през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе и обратно.

Пътуващите с леки коли през Прохода на Републиката от Стара Загора се пренасочват на бензиностанция „Петрол“ през общински път към с. Конаре, с. Козарево, гр. Твърдица, гр. Елена и гр. Велико Търново или през прохода „Шипка“, информират от МВР.

Пътуващите през Прохода на Републиката в посока от север-юг преминават през общински път за с. Димовци към гр. Николаево и се включват чрез пътен възел на път I-6.

С цел облекчаване на тежкотоварния трафик в посока АМ „Тракия“ камионите се пренасочват от АМ „Марица“ към Харманли, Тополовград, Елхово, Ямбол, Ришки проход, Шумен, Русе.

Препоръчва се тежкотоварните автомобили, пътуващи в направлението север юг и обратно да ползват Троянския, Ришкия или Котленския проход.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    ...
    Изпитва откровен позор и унижение, гледайки или слушайки този абсолютен боклук.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари