Ще събират толтакси и за второкласни пътища

0
Оказало, че някои пътни артерии се натоварват повече, защото водачите заобикалят платените
Оказало, че някои пътни артерии се натоварват повече, защото водачите заобикалят платените

След пускането на системата в началото на март се оказало, че някои артерии се натоварват с над 50% повече, защото водачите заобикалят платените

Трите месеца толеранс към превозвачите от стартирането на толсистемата в нощта срещу 1 март 2020 г. изминаха и се готви увеличаване на обхвата ѝ. Този път в него ще бъдат вкарани и редица второкласни пътища, научи “24 часа”.

Става дума за пътища, които са се оказали с около 50% по-голямо натоварване, отколкото преди 1 март (Виж графиката.)

Преди пускането на толсистемата между премиера Бойко Борисов, МРРБ, АПИ и браншовите организации на превозвачите бе постигнато джентълменско споразумение: таксите няма да са толкова високи, колкото бяха замислени първоначално, а обхватът на пътищата, за които ще се събират, се редуцира само до магистралите и първокласните.

Уговорката беше да минат 3 месеца и да се види дали приходите от толтаксите ще достигнат до 450 млн. лв. на годишна база, т.е. средно на месец по 37,5 млн. лв. Ако са по-малко, тарифите ще се вдигнат, а пътищата, за които се събират, ще се увеличат. При това превозвачите няма да протестират.

Миналата седмица регионалният министър Петя Аврамова каза пред депутатите от парламентарната регионална комисия, че предстои промяна в обхвата на пътищата, включени в толсистемата, като те ще се увеличат. По нейните думи има цели области в страната, в които изобщо няма пътища, за които от превозните средства над 3,5 тона се събират такси.

Засега превозвачите не са реагирали. От отделни изказвания на ръководители на браншови организации обаче се разбира, че този тримесечен пробен период по ирония на съдбата е съвпаднал с най-големия от години насам спад на превозените пътници и товари. Откакто на 13 март бяха въведени редица ограничения: КПП-та между областните градове, временно затваряне на границите за товарни превозни средства и др., до 15 май, когато повечето забрани паднаха, в България превозите са намалели със 70% в сравнение с миналата година.

Членът на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) проф. Олег Асенов каза пред “24 часа”, че техните изчисления показват спад от около 65%. Това прави данните за събраните такси - по около 9 млн. лв. месечно, непредставителни (Виж интервюто по-надолу)

В същото време обаче натоварването на редица второкласни пътища се е увеличило, тъй като в стремежа си да заобикалят платените пътища много превозвачи предпочитат второкласните=

Решението вероятно ще се вземе след 15 юни, тъй като дотогава ще се прави подробен анализ на пътната обстановка и новите за системата пътища ще бъдат вкарани в системата след това. Промените ще се дискутират в нарочно създадения Обществен съвет за толсистемата, в който са включени представители на всички по-големи браншови организации на превозвачите.

Асенов подчерта, че за около 21% от първокласните пътища, които сега са включени в толсистемата, на практика не се събират такси, тъй като са в населени места, за които не се дължат нито винетки, нито толтакси. Има цели области като например Смолянска, в които няма нито един метър пътища, за които да се дължи толтакса. На такива места всички собственици на превозни средства над 3,5 тона на практика са спечелили от промяната, тъй като те по принцип вече не плащат винетки, но и не дължат толтакси, ако се движат само в региона.

Проф. Олег Асенов, член на управителния съвет на АПИ: Поне с 65% намаля трафикът заради кризата

- Проф. Асенов, условните първи три месеца от пускането на толсистемата, които трябваше да ориентират дали постъпленията ще са достатъчни, за да се запази ниската тарифа, вече минаха. Какво показват първите данни за приходите от такси за превозните средства над 3,5 тона?

- Първите данни показват оптимизъм. Защото събраните приходи са повече от 27 млн. лв., т.е. средно на месец са малко над 9 млн. лв., което следва хода на събирането на пътни такси от тежкотоварни автомобили миналата година, когато имаше е-винетки. Тоест този приход се осигурява и сега въпреки утежнената обстановка и намаления заради коронавируса трафик. Това е един относително добър резултат.

- Но целта не беше приходите да се запазят, а да се увеличат. Доколкото си спомням, приходите само от толтаксите трябваше да бъдат 450 млн. лв. годишно, което прави по около 37 млн. лв. месечно. Къде са 37, къде са 9 млн. лв.?

- Ако приложим простото тройно правило, ще видим, че ако трафикът беше колкото миналогодишния, предвидените приходи щяха да се съберат. По данни на превозвачите трафикът в условията на кризата е намалял със 70%. По наши пресмятания е с около 65-66%, което е същото. През тези 3 месеца икономиката не работеше на пълни обороти. С рестарта на икономическата дейност след 15 май нещата се задвижиха.

- Имаше ли съществени изменения на маршрутите на тежките превозни средства след въвеждането на толсистемата? Започнаха ли да избягват платените маршрути, къде, с колко?

- Още преди да стартира системата, се бяхме договорили с организациите на превозвачите да направим анализ на ситуацията, за да видим как се натоварват отделни транспортни артерии. След отпадането на извънредното положение създадохме един допълнителен аналитичен модул в нашата система, който събира данни за натоварване и на второкласните пътища, за да видим по кои от тях натоварването се е увеличило с повече от 50% след въвеждането на тола. Както знаете, толсистемата сега събира такси само за магистралите и първокласните пътища. Трябва да изчакаме поне един месец от отпадане на извънредното положение, но може да се каже, че има редица пътища, които сега се оказват много по-натоварени.

- Можете ли да дадете примери?

- Такъв се оказа например пътят от Карлово до Пловдив, който е второкласен. Друг такъв пример е Троянският проход за тежки пътни превозни средства. Той изведнъж се оказа много по-предпочитан от тях, вместо те да пътуват по магистрала “Хемус” и да минат покрай столицата, а след това по магистрала “Тракия” да се спуснат към Тракийската низина. Те предпочитат да пресекат Стара планина през Троянския проход, за който не се събират толтакси, и примерно от Ловеч да стигнат до Карлово или до Пловдив. Или изобщо от Северна България до Южна България. Има само един малък участък от този път, който е част от подбалканския, за който се плаща толтакса, която е от порядъка на 1-2 лева.

Друг такъв интересен път се оказа второкласният от Силистра до Русе. Данните от последните 8 дни показват, че натоварването по него се е увеличило с над 50%. Същото е и за пътя Враца - Борован. Това също е второкласен път и е част от направлението между Видин и Враца, макар и със заобикаляне на по-голямо разстояние, но за разлика от Е-79 е безплатен за преминаване.

Искам да кажа, че това не е български патент, и в други страни се получава така.

- Вие очевидно имате намерение да сложите толтакса и за тези пътища, иначе регионалната министърка Петя Аврамова нямаше да говори в този смисъл през последните дни. Само че дали превозвачите ще са доволни? Аз например бих казал първо да ги оправите, а после да ги правите платени.

- Всички намерения за развитие на толсистемата предполагат сериозен анализ и това включва не само обхвата, а и тарифите, както и взаимоотношенията между отделните тарифи. Затова между 15 май и 15 юни правим този анализ и тогава ще дадем данните на превозвачите. Превозвачите са готови за диалог, който така или иначе не е спирал. Всички страни в процеса ще намерим заедно правилното решение. Ако промените влияят негативно на регионалната икономика, ще се търсят други решения. Но няма толсистема, която не се развива и си стои една и съща.

Превозвачите се отнасят сериозно към толтаксуването. Само фактът, че вече имаме продадени 950 хиляди маршрутни карти и че към 56 хиляди са монтираните вече бордови устройства, показва, че в голямото си мнозинство браншът няма нищо против толсистемата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари