Ще промени ли Слави Трифонов външнополитическия курс на страната?

0
Засега няма никакви индикации Русия да се превърне в по-важен партньор от ЕС и НАТО
Засега няма никакви индикации Русия да се превърне в по-важен партньор от ЕС и НАТО

Ще промени ли Слави Трифонов външнополитическия курс на страната?

Някои наблюдатели се опасяват, че при реализация на мандата с правителство на Слави Трифонов може да има промени в геополитическата ориентация на България, отбелязва 168 часа.

Засега няма никакви индикации Русия да се превърне в по-важен партньор от ЕС и НАТО.

Поне не и от приоритетите във външната политика, които са заявили в предизборната си програма.

Тя обаче предвижда да се разшири външнотърговската дейност със страни извън Европейския съюз. Както и да се създадат компенсаторни механизми във връзка с пропуснатите ползи от около 800 млн. долара годишно от налагането на санкционен режим към страни, с които имаме висок стокооборот.

България като част от ЕС спазва подобна политика не само към Москва, но и към редица други държави, поради което губи ежегодно. ИТН се позовава на публични източници, че освен това 30 страни имат общ дълг към нашата в размер на около $4,5 млрд.

Другите идеи на ИТН в областта на външната политика са за облекчен режим за придобиване на българско гражданство на наши сънародници от чужбина, както и да се предложат инициативи и решения за деескалиране на напрежението в Балканския, Черноморския и региона на Източното Средиземноморие.

За гарантиране на националната сигурност се предвижда оръжейните сделки за оборудване

на въоръжените сили на страната да бъдат обвързани със задължително изпълнение от доставчиците на поетите офсетни икономически ангажименти. Иначе предложенията в областта на отбраната не са толкова конкретни, колкото в правосъдието и външната политика. Искат, ако вземат властта, да възпитават войниците в родолюбие и да им увеличават възнагражденията, да поощряват тези, които имат впечатляващи резултати, както и да включат армията да помага в спасителни акции при бедствия и аварии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари