1/3 от българите се колебаят дали е по-добре с ЕС и НАТО или с Русия

1
Това показва изследване на институт "Отворено общество"
Това показва изследване на институт "Отворено общество"

Това показва изследване на институт "Отворено общество"

Близо двойно повече българи предпочитат страната ни да бъде в съюз с НАТО и ЕС, отколкото са тези, които биха избрали съюз с Русия. Това показват данните от национално представително изследване на общественото мнение по инициатива на Институт Отворено общество - София (ИООС), проведено през юли 2023 г. - година и половина след началото на руската инвазия в Украйна, информира News.bg.

Около 45% от анкетираните са на мнение, че България трябва да се позиционира в съюз със страните от НАТО и ЕС в случай на ново разделение в Европа като това от времето на Студената война.

22% пък се обявяват за съюз със страни като Русия и Беларус. Други близо 4% биха предпочели неутралитет/независимост, а 1% са за самостоятелност/да се защитават националните интереси.

Близо 30% пък са хората, които не могат да преценят или не отговарят на въпроса.

Данните спрямо миналата година показват, че привържениците на съюз с ЕС и НАТО са се увеличили с 6% - от 39% през юни 2022 г. до 45% през юли 2023 г. Делът на привържениците на Русия и Беларус пък намалява, но незначително - с 1% от 23% през миналата година до 22% през настоящата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    до ванката глупака
    Ти толкова ли си глупав, че Русия без да плаща наем постоянно живее в главата ти? Кой говори за Русия? Или ако никой не я спомене, ти бързаш да я споменеш, понеже си толкова плиткоумен и можеш да виждаш всичко само черно и бяло и да мислиш едноизмерно - ако не е в единия край, значи 100% трябва да е в другия. Е, ти си кардинално тъп. По-тъп от собственото си лайно, което го е срам, че ти го раждаш.
  • -7
    5
    Ванка с танка
    НАТО търсило васали,да еба и идиота ти,ха кажи Русия какво търси боклук. Руските братя помогнаха на цяла Източна Европа,там са най обичани.Пимогнаха на нас да караме москвича,да гледам електрона.Помигнаха и сега на Армения.Да еба и дебилите ви заради такива идиоти Европа е Европа,а тук Балканите Робите си лаят за стария господар
  • 15
    4
    L::"ЙК
    НАТО си търсят роби и васали, всички, които са им членки са напълно беззащитни без тях, защото ги принудиха да си дадат или унищожат всичко, което имат. Ако НАТО не ги защити, сами и да искат не могат. Ако някоя периферна държава като България, членка на НАТО бъде нападната, според мен от НАТО ще я използват, както сега изпозлват украйна - да я превърнат в нещо подобно на повърхността на Луната и така да я "защитават", като всъщност защитават държавите по-отзад. И накрая България ще е толкова "защитена", че ще е само руини и нищо няма да остане от нея след "НАТОвската защита".
  • 16
    3
    фена на Путин
    Две Трети са тези Българи. Другото са или мангали, или депесарски калмари, които са безгръбначни мекотели и клякат на всичко, което изпърди вожда от Росенец.
  • 17
    2
    Пълни лъжи
    Да ви сЕра на тоя институт "Отворено общество", собственост на оня унгарски чифутин Дьорд Шорош! ................................... А ето откъс от интервюто (стенограма) на Джордж Сороса, което е записал дал Стив Крофт, журналист от CBS за програмата «60 минути» през 1998 година. http://sweetness-light.com/archive/george-soros-on-helping-the-nazis-during-the-holocaust Крофт: Вие сте унгарски евреин… Сорос: Да. К: … който е избегнал Холокоста… С: Да. К: …представяйки се за християнин… С: Така е. К: И сте видяли със собствените си очи, как много хора са били изпращани в лагерите на смъртта. С: Бях 14 годишен. И мога да кажа, че това беше времето, когато се сформира характера ми. К: В какъв смисъл? С: Необходимо е да се предвижда бъдещето. Необходимо е да се осъзнават и предвиждат събитията, когато те заплашва опасност. Тогава това беше колосална заплаха за беда,нещастие. Или много лично персонално усещане за беда. К: Доколкото разбирам би се е удало да се спасите благодарение на приятел, който се е заклел, че сте му кръстник. С: Да, да. К: Вие сте се спасили, и фактически, след това сте помогали да се отнема имущество на евреи. С: Да. Така е. Да. К: По-моему, подобен опит би могъл да доведе много хора до психиатрическа клиника. Трудно ли ви бе да го правите? С: Не. Съвсем не. Вероятно, аз като дете не съм осъзнавал, с какво е свързано това. Никакви проблеми не съм имал. К: Никакво чувство за вина? С: Не. К: Но примерно, «аз съм евреин, и виждам, как хората ги отвеждат. Лесно бих могъл да се окажа на тяхното място.». Нищо подобно? С: Но разбира се, би могло да се окаже да съм от другата страна, или да бъда един от тези, чиито неща конфискуват. Но не би имало смисъл да се разсъждава за това трябвало ли е да съм бил на техните места, защото нещата стояха като на пазара грубо казано– ако не съм бил там и разбира се не съм го правил, то тогава някой друг би го правил вместо мен и във всеки случай щеше да е същото. И това се случваше – независимо от това, бил ли съм там или не; аз съм бил просто зрител на това, как отнемаха имуществото. Така че от мен нищо не зависеше при тези конфискации. Затова и не чувствам вина. Предаването е базирано на интервю на Джордж Сорос в програмата "60 минути" през 1998 година. Представени са изказвания за сътрудничество с нацистите, причастност към финансови и икономически участия в краха на различните страни и мотивите за неговата дейност.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари