Ще поскъпне ли животът, ако въведем еврото

1
Според евродепутатът Ангел Джамбазки българите ще могат да получават по-евтини кредити
Според евродепутатът Ангел Джамбазки българите ще могат да получават по-евтини кредити Видео: NOVA

Покрай началото на българското председателство на ЕС, отново се заговори за намеренията на нашата страна да подаде документи за влизане в „чакалнята на Еврозоната“ – ERM2.

„При въвеждане на еврото, българските граждани и българският бизнес ще имат възможност да получават по-евтини кредити, коментира в студиото на „Здравей, България” по NOVA евродепутатът от „Обединени патриоти” Ангел Джамбазки.

„Рискът на страната ще бъде по-нисък и банките ще може да се акредитират на по-ниски лихви. Ние обаче трябва да останем минимум 2 години в механизма ERM2, но можем да решим да бъдат и три години”, добави евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.   

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючук пък заяви: „Влизането в Еврозоната ще даде голяма възможност и гъвкавост на малките и средните предприятия в България и това ще ги направи по-конкурентоспособни. Те ще могат да разполагат с кредити на по-добри условия”.

Тримата коментираха и редица други теми, свързани с европейското членство на България, включително и темата за това какво трябва да  бъде развитието на отношенията между ЕС и Турция.

„Ние сме съседи с Република Турция. Наш национален интерес е да имаме добри отношения с Република Турция по отношение както на сигурността, така и на икономиката и енергетиката. За нас е важно да има размразяване на взаимоотношенията между ЕС и Турция”, смята Андрей Ковачев.

Турция не е европейска държава, няма да стане европейска държава и няма да стане член на ЕС, не трябва да се лъжем. С Турция трябва да имаме по-специални отношения, заради нейното геополитическо място. Фактът, че турският президент използва опита за преврат да наложи една изключително тежка диктатура в държавата си, да арестува журналисти и да уволнява учители, би трябвало да притеснява хората в Брюксел”, смята Ангел Джамбазки.

„Проблемът е огромен и той тежи с пълна сила върху раменете на премиера Бойко Борисов. Ако той иска да има успешно председателство, час по-скоро трябва да преформатира властта и да се освободи от тежкия воденичен камък, наречен „краен национализъм”, коментира Илхан Кючук.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Последните тестове показаха, че 80% от софиянците са селопозитивни!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари