Ще платим на лидера на Евророма 32 хиляди лева

0
Лидерът на Евророма осъди България по закона за отговорността на държавата, бе научено от защитници в процеса
Лидерът на Евророма осъди България по закона за отговорността на държавата, бе научено от защитници в процеса Снимка: БГНЕС

Лидерът на Евророма осъди България по закона за отговорността на държавата, бе научено от защитници в процеса.

Кънчев е спечелил делото, след като бе оправдан в процес за изнудване. Държавата трябва да му плати 32 хиляди лева заради това, че е лежал 4 месеца и 8 дни в ареста. 

Кънчев посочи, че няма да съди България в Страсбург. "Няма смисъл да червим страната в Страсбург заради самозабравили се висши държавници. Тук, на място, е достатъчно. Но настоявам тази сума да ми я изплатят Цветан Цветанов и прокурорите, и съдиите, които той бе увъртял по отношение на моята сага", коментира Кънчев.

За в бъдеще е хубаво да се помисли как да се реагира на това, че се сриват и съсипват невинни хора, а после държавата плаща. Тези , които са инспирирали съдебния процес при обстоятелства, подобни на моето, трябва да носят и административна отговорност, категоричен е Кънчев, който се оказа невинен. 

Държа ВСС и особено Инспекторатът да се запознаят с моето дело и ще видят чудеса вътре - такива бисери на псевдоюристи, които са се произнасяли по моите мярки за неотклонение, за които ме е срам. Първо ми ставаше смешно, сега ме е срам, защото такива хора правораздават. После разбрах как тези хора са се издигнали до съдии в СГС. Не искам да коментирам, нека първо инспекторатът се запознае, коментира още лидерът на Евророма. 

Давам ви един от леките примери на правораздаване по моето дело. На състава на Апелативния съд му беше много трудно и неудобно, докато санира глупостите, написани в определението на съдия Ушев от СГС при първоначалното гледане на мярката ми за неотклонение. Усещах как съдиите се изчервяват от срам. И това е едно от най-леките нарушения по делото срещу мен, повтори Кънчев. 

През 2012 година съдът обяви за невинен Кънчев в процеса за изнудването на бившия шеф на Гражданската защита Никола Николов, където лидерът на Евровма бе обвинен като помагач.

Съдът призна за виновни другите двама подсъдими по делото - членовете на ромското мешере Христо Върбанов, известен като Ицо Папата, и Димо Станчев. Двамата бяха признати за виновни, че чрез заплахи са принудили генерала да им даде 165 хиляди евро.

Развръзката дойде три години след зрелищната акция през 2009 година, при която тримата бяха задържани. В краяна сметка, Христо Върбанов получи 6 години затвор, 5 хиляди лева глоба и конфискация на 1/4 от имуществото. Димо Станчев беше наказан с 3 години условно. Те бяха осъдени да върнат на генерала, взетите от него над 300 хиляди лева. 

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари