Протест на "Възраждане" пред Конституционния съд

1
Част от автомобил, на който пише "Оставка, предатели", горя
Част от автомобил, на който пише "Оставка, предатели", горя Снимка: Георги Димитров / NOVA

Част от автомобил, на който пише "Оставка, предатели", горя

Възраждане" протестира пред Конституционния съд по повод референдума за запазване на лева. Протестиращи запалиха димки и изсипаха бали сено и животински изпражнения пред сградата на Министерския съвет, където е и съдът. Чуват се и гърмежи. За кратко част от автомобил, на който пише "Оставка, предатели", гореше. Протестиращите блокираха движението в района, предаде БТА.

Днес Конституционният съд ще проведе заседание от 10:00 часа, посочва справка на интернет страницата на институцията. Дневният ред включва дело по искане на 49 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на Решение по Предложение за произвеждане на национален референдум

Конституционният съд днес ще извърши престъпление, заяви на протеста лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. По думите му съдът ще погази конституционната воля на 604 000 българи да бъдат питани за бъдещето им. „Това е безпрецедентно престъпление", смята Костадинов. „Тези хора, които ще го извършат, заслужават доживотен затвор без право на замяна", каза още лидерът на „Възраждане".

Според него последната останала крепост на законността и правовия ред е била превзета от „престъпното мнозинство“ и превърната в „престъпна нотариална заверка“ на всички престъпления, които оттук нататък ще бъдат вършени в Народното събрание.

„Днес сме тук, за да защитим демокрацията и правото си на свободен, достоен, законен начин на живот и правото си да бъдем питани", каза още Костадинов.

Кажете ми кога за последно Конституционният съд и българското управление въобще са давали някаква изненада в полза на българския народ", отговори на въпрос на БТА откъде е сигурен, че днес Конституционният съд ще се произнесе против референдума. „Знаем, всичко се знае в нашата престъпна държава“, коментира той.

Оттук нататък протестите продължават в събота и неделя. Следете ни и ще бъдете много изненадани, каза още Костадинов.

На 7 юли парламентът отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. Решението беше обжалвано от парламентарните групи на „Възраждане“ и „Има такъв народ“, както и от независимия депутат Радостин Василев.

В края на юли Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на 49-имата народни представители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари