Ще намали ли Германия работния ден заради жегите?

1
Идеята за обедна сиеста породи разпалени дискусии
Идеята за обедна сиеста породи разпалени дискусии Видео: NOVA

Идеята за обедна сиеста породи разпалени дискусии

Докато жегата е стегнала в хватката си южна Европа, то в Германия времето е прохладно. Не така изглеждаха обаче нещата само преди няколко седмици там, когато страната беше обхваната от непоносими горещини. От Федералната асоциация на лекарите в Германия предлагат да бъде въведена сиеста, каквато познаваме от горещите страни на Стария континент.

Идеята породи разпалени дискусии. Сиеста произхожда от латински и означава - оставете работата, потърсете сянка, хапнете, пийнете и евентуално поспете. Именно този модел изискват и лекарите в Германия, въпреки, че в летния сезон горещините там традиционно нямат продължителността на тези в средиземноморските региони.

Идеята на медиците се приема добре, не само от асоциациите на служителите, някои работодатели също са отворени към нея. Одобрение изрази в социалните мрежи и здравният министър на Германия. Карл Лаутербах написа „Сиеста в жегата със сигурност не е лошо предложение.“ Министърът обаче остави въпроса отворен за работодателите и служителите и заяви, че няма нужда от политическа намеса по темата. Не липсват обаче и критики.

Жегата в Германия и Централна Европа ни притеснява. Преди 20 години имахме 6 горещи дни с температури над 30 градуса, а сега са 12. Нашето предложение да се справим е следното - да започваме по-рано работа, а на обед да правим пауза. Когато температурите са над 30 градуса работните процеси стават трудни. Продуктивността спада”, смята д-р Йоханес Нисен, председател на Федералната асоциация на лекарите в държавното здравеопазване, предава NOVA.

Освен, че сме по-малко продуктивни, работата в най-горещите часове е коварна и за здравето ни.

Когато стоим по-дълго в жегата, страдаме от главоболие, може да получим замайване, може да се стигне и до колабиране. Някои хора влизат в болница”, коментира още д-р Нисен.

Освен сиестата, в борбата с жегата не бива да забравяме и старите и добре изпитани методи.

Да носим шапки, да работим в по-хладни помещения”, припомни лекарят.

Според доктор Нисен промяната в климата неминуемо ще доведе и до промяна в културата на работа.

„В средиземноморските страни е вече е факт в обедните часове да има по-дълга почивка. Можем да учим от този модел, не само в южните страни, но и в Централна Европа - Франция, Германия, както и други големи страни. Трябва да се напаснем към жегата”, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари