Ще има ли безплатни плажове по морето?

1
Разстоянието между шезлонгите и чадърите може да бъде увеличено, обясни министър Николина Ангелкова
Разстоянието между шезлонгите и чадърите може да бъде увеличено, обясни министър Николина Ангелкова Видео: bTV

От Министерството на туризма обсъждат кои плажове да са безплатни и на кои цените да са символични за предстоящият летен сезон. Разработва се и мобилно приложение. 

Разстоянието между шезлонгите и чадърите може да бъде увеличено. Предвиждаме да се ограничава събирането на голям брой хора на едно място, да се дезинфекцират шезлонгите и плажните принадлежности редовно“, обясни министърът на туризма на брифинг в Министерския съвет. 

На него стана ясно още, че се обсъжда летният сезон да започне от 1 юли, а министър Николина Ангелкова призова българите да изберат родното Черноморие тази година.   

Вместо да подреждат оборудването за плажния бар на плажа в Бургас, собствениците му го прибират - пазят го разхождащите се по ивицата. Но имат план как да отвори. 

"Да не създаваме струпване, което включва нощните партита, евентуални опашки… да не пускаме в първите месеци хора във вътрешните площи", смята собственикът на заведението. 

"Да ги изтеглим по-скоро навън, да обслужваме клиенти един по един", предлага собственикът на друго заведение. 

За туристите безопасността е най-важна. 

По отношение на единните здравни стандарти, имаше предложения в различни посоки. Очакваме отговор от ЕК какво ще включват те - дали предварителни кръвни изследвания, дали под формата на декларация, дали здравен паспорт. СЗО изказа своите съображения по отношение на здравен паспорт, но все още няма яснота дали ще има такъв паспорт COVID-19“, разкри министърът на туризма. 

Хотелиерите коментираха идеята за мобилно приложение, което да показва свободните места по плажовете. 

"Представете си аз тръгвам от Бургас, искам да дойда да почивам в Поморие, видяла съм, че пред хотела има свободен шезлонг и аз докато пропътувам тези 20 минути, този шезлонг вече ще е зает, трябва да търся нов… Е аз цял ден трябва да бягам от плаж на плаж ли?! Няма смисъл!", отбеляза Евелина Пулева - туроператор и хотелиер

Вместо това хотелиери предлагат пропускателни пунктове, както и почасово разделение за ползване на ивиците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук