Ангелкова мисли за безплатни чадъри на плажа това лято

0
Министерството на туризма трескаво мисли как да спаси от пълен провал тазгодишния летен сезон
Министерството на туризма трескаво мисли как да спаси от пълен провал тазгодишния летен сезон

Министерството на туризма трескаво мисли как да спаси от пълен провал тазгодишния летен сезон.

В готвения арсенал за противодействие на коронакризата МТ влиза мобилно приложение, което ще показва на кой плаж има свободни шезлонги и чадъри. Освен това се обсъжда временен мораториум върху таксите, които концесионерите на пясъчната ивица плащат, а в замяна плажните съоръжения да са без пари за курортистите. Това съобщи ресорният министър Николина Ангелкова по БНТ, предава вестник СЕГА. Но въпросът на въпросите сега е дали изобщо Черноморието ще посреща плажуващи това лято. Самата Ангелкова няколко пъти признава, че се надява на отхлабване на ограниченията, така че да има поне "късен сезон" - т.е. туризмът да живне през август. 

В момента се разработва електронно приложение, което ще позволява на курортистите да проверяват къде има свободни чадъри и шезлонги, какви са хигиенните условия на плажа и т.н  Това се прави с цел да се минимизират щетите от евентуална втора вълна на коронавируса, поясни Ангелкова.  

Друга идея в процес на обмисляне е държавата да даде гратис на стопаните на плажовете и това лято да не им събира концесионна такса,  в замяна на жеста те да не събират такса "сянка" и да не натрапват платени шезлонги на гостите.

В подкрепа на летния туризъм - в посока пестене на разходи, е  предложението спасителните постове по брега да се разредят и спасителите да са разстояние не 100, а 150 метра. 

Междувременно никнат и други "мерки" за реанимация на туризма - някои разумни, други съвсем екзотични. Асоциацията на индустриалния капитал иска да се улесни достъпът на чужденци от страни извън ЕС - най-вече на руснаци, и визи да им се издават по бързата писта - на място при пристигането им в България.

Шефката на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова отива по-далече  - тя настоява визовите режими направо да бъдат отменени, за да не фалират българските курорти без клиенти. 

От съюза на хотелиерите в "Златни пясъци" пък смятат, че държавата трябва да помогне на бранша, като задължи администрацията да почива по българското Черноморие. Става дума за 50 000 чиновници и техните семейства - ако всеки получи ваучер за почивка в наш курорт, ще ни помогне да преодолеем кризата, свързана с коронавируса, твърдят хотелиерите.

Въпросът обаче е дали заплахата от COVID-19 ще бъде достатъчно намалена, за да бъдат отворени плажовете това лято. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари