Шоу звезди с неподозирани научни успехи

0
Долф Лундгрен е е майстор на бойните изкуства, както и доктор по инженерна химия
Долф Лундгрен е е майстор на бойните изкуства, както и доктор по инженерна химия

Често на преуспелите хора от шоу бизнеса се гледа леко отвисоко – да, те печелят милиони, но за това не им е нужно сериозно образование.

Някои актьори, музиканти и спортисти обаче могат да тикнат под носа на скептиците престижни дипломи или небрежно да изпуснат в някое интервю името на авторитетен университет.

А има и такива, които са пропуснали да навлязат в науката в младостта си и наваксват в зряла възраст.

Като Антонио Бандерас, който наскоро призна, че накрая е осъществил мечтата си – започнал е да учи мода и дизайн в лондонския колеж Сentral Saint Martins, разказва Мениджър NEWS.

Американският рапър Кание Уест има докторска степен по изкуства в Художествения институт в  Чикаго – един от най-авторитетните в тази сфера в САЩ.

Някога Кание бил студент по английски език и литература в Чикагския университет, където преподавала и покойната му майка, но зарязал ученето заради рапа. Диплома не взел. „Веднъж изнасях лекция в Оксфорд и си помислих, че щеше да е по-лесно, ако можех да се нарека доктор по изкуствата от Чикагския институт”, казва рапърът по-скоро на шега. Чула го Лиза Уейнрайт, член на научния съвет на института, и предложила на музиканта да бъде присъдена докторска степен, понеже смята, че е основна фигура в съвременната култура.

Много студенти в университета приемат това за фарс, но то все пак е факт.

И ако пътят на рапъра в дебрите на науката не е съвсем академичен, това не се отнася за доктора по философия Шакил О’Нийл. 

След като влязъл в НБА, той изоставил ученето в университета в Луизиана, за ужас на родителите си. Но им обещал, че задължително ще се върне в университета и си удържал на думата.

През 2012 г. дори получил докторска степен в университета в Бари. „Може някога да ми се случи да работя от 9.00 до 5.00 часа все пак”, казва в едно интервю звездата на НБА. Освен това той не мисли да спира дотук, а планира да се запише и в юридически колеж.

Брайън Мей е доктор по астрофизика - китаристът на легендарните Queen е завършил физика и математика в престижния Императорски колеж в Лондон.

Докторатът му за изследванията в инфрачервения диапазон бил почти готов, когато успехът на Queen го принудил да прекрати научната си кариера. По-късно обаче се върнал към физиката и защитил научното си работа в университета в Хартфорд.

На 14 април 2008 г. музикант дори става ректор на университета в Ливърпул и остава там до 2013 г. А сега продължава едновременно да музицира и да работи в областта на теоретичната физика и математика.

Миуча Прада е доктор по политология, макар че за всички тя е шефът на бранда Prada и внучка на основателя на легендарната модна къща.  В миналото тя имала и забежки към кариерата на мим, но след всички експерименти все пак се оказала много успешен мениджър на модната къща.

Маим Биалик е доктор по невробиология. По-известна е обаче като актриса от сериала „Теория на големия взрив”, в който играе учен. Малцина знаят, че тя наистина е учен. Завършила е Калифорнийския университет, който предпочела пред Харвард и Йейл, които също я приели.

През 2008 г. е защитила докторска дисертация за синдрома Прадер-Вили – рядко генетично заболяване.

Джеймс Франко е доктор по лингвистика, което не му пречи да е носител на наградата „Златен глобус”. Той е с бакалавърска степен от Калифорнийския университет, магистратура в Колумбийския и докторантура в Йейл.

И за финал Долф Лундгрен е доктор по инженерна химия, докато в киното обикновено е брутален персонаж, който раздава удари и ритници.

Но той наистина е майстор на бойните изкуства, както и доктор по инженерна химия от Масачузетския технологичен институт. И има впечатляващо IQ — 160.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари