Чужденци плащали по 50 000 евро за дипломи от МУ - София

0
Бившият ректор Ваньо Митев е обвинен като лидер на престъпната група
Бившият ректор Ваньо Митев е обвинен като лидер на престъпната група

Част от тях били без средно образование. Шестима са обвиняеми за схемата

Престъпна група от бившето ръководство и действащи служители на Медицинския университет в София е обвинена в незаконен прием на чужденци срещу 40-50 хил. евро.

Толкова струвало плащането на изпитите по време на цялото следване, като един изпит се търгувал между 2 и 5 хил. евро, твърдят прокурорите. Става дума за над 20 студенти с британско гражданство, произхождащи от Иран, Ирак, Египет и Ливан. Някои от тях не са имали дори средно образование, пише вестник СЕГА

Това е резултатът от "удара" на ДАНС и ГДБОП преди седмица. Вчера спецпрокуратурата обяви, че е повдигнала обвинения на шестима души - двама действащи служители на вуза и четирима бивши, но не съобщи имената им. Всички са на свобода срещу гаранции от 200 000 лв. 

Бившият ректор Ваньо Митев е обвинен като лидер на групата, стана ясно от думите му пред журналисти на излизане от Националната следствена служба, където беше призован, за да получи обвинение. Пред bTV Митев заяви, че няма нищо общо с приема на студенти, защото контролът е многостепенен и е чисто техническа работа. 

През 2016 г. бившият ректор беше обвинен за сключване на неизгодни сделки и отново за незаконен прием на чуждестранни студенти. Сегашните обвинения са за документни престъпления и престъпления по служба, обяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Самият Гешев се усъмни в доказателствата, с които разполага: "Не отричам, че част от тези студенти отговарят на изискванията, или няма да можем да докажем, че не отговарят", призна той. 

Прокурорът допусна, че обвиняемите може да станат и повече, тъй като имало данни за повече участници. В дома на един от обвинените е намерен стерилизатор, в който са укрити 100 хил. лв. "Това е супермодерно пране на пари или човекът е имал притеснения от ебола и микроорганизми", опита се да се пошегува Гешев. Ако бъде признат за виновен, лидерът на групата може да получи от 5 до 15 г. затвор, а останалите обвинени - между 3 и 10 г.

Един от членовете на схемата е арабин, гражданин на Великобритания. "Той имал дейност основно там за презентиране на МУ и набиране на желаещи за чуждестранни студенти на английски език", обясни прокурорът. Според него допреди две години тази дейност е минавала през фирма, която е собственост на част от обвиняемите. Тя е била законен официален посредник и е получавала комисиони от университета, но имала и нелегална дейност. 

"Последните две години е продължила да осъществява тази дейност даже на по-високи обороти. Като са наблегнали към увеличаване на приходите на групата в посока на увеличаването на лицата, които без да отговарят на необходимите законови изисквания, да идват уредени за студенти в МУ", допълни Гешев. Според него целта на арабите била като студенти да получат разрешение за постоянно пребиваване. Това вече било въпрос и на националната сигурност, обясни той и намекна, че се разследва и по линия на антитероризма.

СЛЕД 7 ГОДИНИ

Бившият зам.-министър на здравеопазването М.З. е обвинен за престъпление по служба за случка преди цели 7 г., съобщи прокуратурата. Според обвинението през 2011 г. той ощетил държавната болница във Враца с близо 13 млн. лв., като разрешил на частна болница да извършва медицински дейности в държавната в нарушение на изискването дейностите да не се дублират. По това време зам.-министър с такива инициали беше Михаил Зортев. Той беше заместник на Стефан Константинов в първото правителство на ГЕРБ. През юни 2011 г. подаде оставка, защото имал различни виждания за реформата. Вредата от действията му според прокуратурата идва от това, че 12.88 млн. лв. са платени от здравната каса на частната болница вместо на държавната. Обвиняемият е под гаранция от 5000 лв. "Сега" не успя да се свърже с него.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари