Шопската салата удря близо 9 лева в заведенията в Русе

1
Ресторантьори обясняват, че продуктите са поскъпнали двойно
Ресторантьори обясняват, че продуктите са поскъпнали двойно

Най-скъпа е по крайбрежието, най-евтина в София

Три лева излизат продуктите за порция шопска салата, а в заведенията на морето цената скача на 10 лева. Това установи проверка в ресторанти в страната, предава „Телеграф“.

Най-скъпо се продава по крайбрежието, а най-евтино може да се намери в квартална кръчма в столицата. Ресторантьори от Варна се оплакват, че инфлацията не е пожалила шопската салата, като продуктите за нея тази година са двойно по-скъпи.

В порция от 300 грама влизат 120 грама домати, 120 грама краставици, 50-60 г сирене, пипер, олио, маслина и люта чушка, изчисли „Телеграф“ на база традиционната рецепта за приготвяне на специалитета. Тези продукти могат да бъдат закупени за 2-3 лева, но може и да са по-скъпи, ако зеленчуците са градински, а сиренето от по-качественото.

В търговската мрежа на Бургас домати се предлагат на цени от 2,50 до 5 лв. за килограм в зависимост от сорта и произхода. Приблизително толкова струват и краставиците. Най-евтини са парниковите, внесени от чужбина. Сервираната в заведение традиционна салата се предлага за минимум 8,20 лв. Цената скача точно двойно и ако си я поръчате в крайплажно заведение, близо до морето. Тогава сметката вече е 15-16 лв.

Благоевград

Шопска салата под 6 лева е чудо, ако се намери в централните заведения на Благоевград. Всичко зависи от грамажа, който някъде е 300 грама, на други места е 400, а се предлага и по 450-500 грама. Другият критерий за цената е категорията на самото заведение. В по-изисканите ресторанти струва 11 лева. Но в кварталните кръчми спокойно може да замезите с шопска към ракията за 6-7 лева. Зеленчуците са на цени от 2,50 до 5 лева за кило. Качественото сирене тръгва от 12 лева за килограм. Има и по-скъпи сирена, които стигат до 18-20 лева за килограм. По-завъртените и модерни салатки, в които се влага и месо, например „Цезар“, започват от 15 лева и нагоре.

От пазара

В Стара Загора хубави розови домати за 3,50 лв. могат да се намерят на централния пазар в града. В магазините цената им е възможно да стигне 4 лева. Червените домати вървят между 2 и 3 лева – зависи откъде се купуват и от качеството им. Намират се за 1,60 – 1,70, но са безвкусни.

Краставиците сорт „Гергана“, които са сред най-предпочитаните, вървят по около 3-3,50 лв/кг. На пазара се намират и за 2,50, но не по-евтино. Сортът „Сандра“ също се радва на внимание и струва между 2 и 3 лева.

Червените чушки тръгват от 3,50 лв./кг и стигат до 4,50-4,70 лв./кг. Зелените се движат между 2 и 3 лева в зависимост от сорта. Люти чушки могат да се намерят за 3,50-4,20 лв./кг.

Лукът върви между на цена между 1,50 и 2 лева, а червеният е малко по-скъп – стига 3-3,50 килото. Прилично краве сирене не може да се намери за по-малко от 13-13,50 лв./кг.

В един от най-посещаваните ресторанти, славещи се с изключителна кухня, порция шопска салата с домати, краставици, зелена пиперка, лук, сирене, маслини и люта чушка струва 8,99 лв. Грамажът обаче е 300 грама, което е със 100 г по-малко от другите заведения в центъра.

Сезон

Дори и при поевтиняването на зеленчуците през август шопската салата по ресторантите в Русе продължава да излиза солено. В едно от предпочитаните заведения в централната част на града 300 грама от националния ни кулинарен символ струва 8,60 лв., показа репортерска проверка. Същото количество шопска салата може да се консумира в друг ресторант на цена 5,60 лв., но само когато сте си поръчали обедното меню, което се предлага от 11:00 ч. до 15:00 ч.

Освен че цените на зеленчуците са по-ниски през август, големите вериги предлагат и изгодни промоции.

Инфлация

Инфлацията не пожали и любимата на българина шопска салата, но чуждите туристи по морето продължават да си я поръчват като част от екзотиката в менюто на нашата кухня. Според специалисти цените на основните ѝ съставки - домати, краставици и дори сиренето с растителни мазнини, което основно се слага в салатата в ресторантите у нас, са се повишили почти двойно.

Ресторантьори, които работят по Северното Черноморие в района на Добрич, твърдят, че и при тях цената на шопската салата се е покачила с над 50%. Ако в един ресторант са закупени продукти за около 20 000 лева, а за същия период през миналата година стоките са били на стойност 10 000 лева - разликата е двойна. Според ресторантьорите цените им не вървят с темповете на инфлацията заради психологическата граница. Така, ако салатата струва 8,90 лева, цената ѝ може да бъде увеличена максимално до 9,90 лева, защото над 10 лева вече няма да е привлекателна за клиента, твърдят специалистите в бранша. Затова търговският трик е да се намалява грамажът, а цените да се вдигат плавно.

Специалитетът, създаден в ресторант „Черноморец“

Шопската салата е създадена от майстор-готвачи от ДСП „Балкантурист“ в ресторант „Черноморец“ през 1956 година. Това разказа баба Деля от Кестрич, днешния квартал Виница, която работела в ресторанта. Сега продава зеленчуци на Синия пазар във Варна.

За пръв път рецептата за салатата се появява през същата година в „Книга за домакинята“. Тя съдържа всички компоненти на днешната шопска салата с изключение на сиренето. През следващите години рецептата търпи поредица модификации, като през 1970 г. в „Рецептурник по готварство и сладкарство“ са дадени 4 варианта на шопската салата - с лук и сирене, без лук и със сирене, с печени чушки и със сирене, с люта чушка и със сирене.

Ричард Алибегов: Труд и наем надуват цената на салатата

Разликата в цената на салатата, приготвена у дома и в заведенията, се дължи на разходи, които се поемат от заведението. Това коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Първият и много важен фактор е трудът.

В едно заведение има човек, които отговаря за склада, той разпределя продуктите, после има готвач, който приготвя, сервитьор, който го сервира, и към цената в заведенията се прилагат и всички други разходи, които се включват в ценообразуването - ток, вода, данъци, наем и прочие. За процент печалба обикновено се гони 50%. Но това не се отнася само до салатата, тъй като изчисленията в заведенията се правят на база цялото меню и цялостните разходи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    14
    Али Бегов
    Абе цената ний си я надуваме ама няма как, рушвети, почерпки, па и нали сме хора родата изхранваме! А и за здравни книжки кинти бутаме, та така!
  • 4
    13
    до 12
    да, даже е под 2 лева, но включвам вътре още 50% сервиз, кухня... Ако броим и удрянето в грамажа може и до левче да падне. Ако пък и започне пазаруване от производители, а не от търговци сумата става направо смешно малка :) За сравнение кг розов домат прекупвач го взима от производител за около 1.2, килограм био краставици 0.80... За колко се продават всеки вижда по магазините
  • 4
    12
    daskal
    Себестойността на една шопска салата 300 грама С КАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ е около 2 лева. Значи се гони надценка 400-500%.
  • 8
    11
    до сметалото
    много на едно бе 😁 Брой сервиятьорки зависи и почти навсякъде взимат малолетни на 4 часа ги водят и са само на процент (обикновено 7-10% щото се учат сега 😁). Абонамента е по желание. Кредита... хм смешно е малко, ама хайде да кажем че има, въпреки че повечето работят от години. Но кредита как го смяташ - избиваш го за една година сигурно, макс 2? АМи едни пържени картофки вземи - най-оборотната и безболезнена манджа - пакет замразени 2.5кг 7-11лв. От един пакет правиш 12 порции. По нашите заведения 4-6лв. Малко надценка около 800%. За това казвам 100% е ок и за клиента, ама леко се оливат - почти на всичко е над 400%, а най-оборотните неща и тези без вложен труд са още повече
  • -1
    10
    Сметалото
    Ресторант. Месечна база. Наем 3 000 лева. Три сервитьорки на минимална заплата. Станаха 6000 лева. Готвач и помощник, още 3000 лева. Станаха 9 000 лева. Ток, вода , отопление, охлаждане - 2000 лева. Станаха 11 000 лева. Сервизен абонамент за поддръжка на техниката - 1500 лева. Станаха 12 500 лв. Обслужване кредит за да тръгне цялото това чудо - 1000 лева. Станаха 13 500 лева. Разна чупливост на посуда - 1 500 лева. Хайде да се спрем на 15 000 лева. И с каква надценка да се работи че да излезеш на нула? Обърнете внимание, че не включвам данъци, разрешителни, касови апарати, абонамент и авторски права за музика и ТВ и т.н. и т.н.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари