Шоколадът с повече от 65% какао пречи на образуването на тромби

0
До 45 грама на ден са достатъчни
До 45 грама на ден са достатъчни

За ползите от черния шоколад се говори отдавна.

Те се дължат на съдържанието на какао в него. Става дума за шоколада, който съдържа над 65 на сто какао и който наричаме „горчив“, пише Труд. Колкото повече е какаото, толкова по-тъмен е цветът на сладкото лакомство и по-полезно е то. Все пак не бива да се яде в неограничени количества – до 45 грама на ден са достатъчни, за да получим всички ползи от него.

Макар да звучи парадоксално, черният шоколад се препоръчва на диабетиците, защото намалява резистентността към инсулина. Антиоксидантите в него нормализират кръвното налягане, предотвратяват тромбообразуването и запушването на кръвоносните съдове, понижават нивото на вредния холестерол в кръвта и защитават клетките на кожата от свободните радикали, т.е. действат против стареенето.

Неотдавна американски учени доказаха, че редовната употреба на малки количества черен шоколад укрепва сърдечния мускул и предпазва от риска да ни споходи инфаркт или инсулт. Това се дължи на съдържащите се в какаото биологично активни вещества и флавоноиди, които пречат на слепването на кръвните клетки тромбоцити. А това означава, че се снижава вероятността от образуване на тромби в кръвоносните съдове и се защитава сърцето.

Освен антиоксиданти, в какаото има калций, фосфор и магнезий, които подхранват „бордовия ни компютър“ – нашия мозък. Благодарение на тези елементи сме умни и съобразителни, можем да се похвалим с отлична памет и да се предпазим от деменция в старческите години. Магнезият има още една функция – той бързо повлиява на нервните клетки, успокоявайки ни, снемайки симптомите на стреса и депресията. Той прекратява болките и спазмите, които жените чувстват по време на менструация. Казано накратко, парченце черен шоколад прави света да изглежда по-добър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари