Шокът от тока няма да бъде за всички!

0
Сметките за януари ще са готови до седмица-две
Сметките за януари ще са готови до седмица-две Видео: Нова Телевизия

Започва месецът на най-големите сметки за ток в годината.

Дружествата още не са готови с фактурите, но на места хората чувствително ще усетят увеличение, съобщава Нова Телевизия.

Токов удар от сметките за електроенергия вероятно ще почувстват само някои клиенти - най-вече тези, които се топлят само на ток и имат големи и недобре изолирани жилища. За тях сметките за януари, които ще получат скоро, може да с над 50 на сто по-високи. Изчисленията са с голяма уговорка: че сумите не са за всички и не навсякъде.

От Комисията за енергийно и водно регулиране, които получават оплаквания от клиенти, са получили само ЕДНА жалба през януари. Миналата година те са били 6. Но през февруари, обичайно, сигналите, че сметката е надписана скачали двойно.

„При мен грешка не може да има”, категоричен е Пламен Зехиров.

Сериозната закана на Пламен е към енергото - че от 4 години следи сметките им за ток в екселска таблица. Засега ЧЕЗ са късметлии.

„Готов съм да се разправям, но за съжаление или за радост не се налага”, допълва Пламен Зехиров.

От ЧЕЗ обясняват, че стрес от сметките за януари няма да има за хората, които се топлят на газ, парно или твърдо гориво. При другите студът щял да се усети.

„В едни домакинства, които се отопляват на друго, няма да има увеличение, но в други могат да са с 50-60% и нагоре”, прогнозира Димчо Станев, директор "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ.

Този януари от незаслужено по-високи коледни сметки за ток пред ЧЕЗ са се оплакали 94-ма души. За декември Пламен е платил най-високата сметка в историята на жилището си - 520 лева. Топли се само на ток. За числата не спори. И знае, че големите сметки не идват от малките уреди.

Притесненията на клиентите дружествата проверяват на място до месец. Дотогава - човек може да държи спорната сметката на изчакване.

„Потребителят не е длъжен да я плаща, а доставчикът няма право да спира подаването на електрическа енергия”, коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

Ако обаче енергото спре тока, Комисията за защита на потребителите може да го глоби до 30 000 лева.

В EVN през януари тази година са подадени двойно повече жалби от клиенти за надписани сметки - 237. А клиентите на Енерго-Про са изпратили около 80 сигнала, че се съмняват в сумата за ток, която дължат.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари