Фирмите от Североизточна и Южна България ще плащат за ток в аванс

4
"Енерго про": Това ще важи за отделни клиенти с много голямо потребление на енергия
"Енерго про": Това ще важи за отделни клиенти с много голямо потребление на енергия

"Енерго про": Това ще важи за отделни клиенти с много голямо потребление на енергия

От ноември доставчици на ток в Североизточна и Южна България въвеждат предварително плащане за своите клиенти на свободния пазар. Фирмите ще трябва да плащат авансово половината от изразходения ток месец по-рано.

Според фирмата доставчик на енергия в Южна България, мярката се въвежда, за да се гарантира ликвидност и да се купува енергия на свободния пазар. Много от клиентите обаче са недоволни от новите фактури. От доставчика на ток в Североизточна България "Енерго про", коментираха, че при тях това ще важи за отделни клиенти с много голямо потребление на енергия, предаде "24 часа".

Антоанета Стоянова има книжарница в село Брестник. Тя не е съгласна с новите условия за плащане и казва, че това я натоварва с допълнителни разходи.

"На фактурата, която си платих днес, имам изгорени киловати тях ги плащам. На втората фактура няма никакви киловати. Просто пише етапно плащане за месец ноември и няма никакви киловати. Трябва да платя 50%, да предплатя", разказа Антоанета - Мария Стоянова.

Новото плащане е заради промяна в тенденциите на пазара на свободната електроенергия – обясниха от компанията доставчик. Нейната дейност също била под въпрос, ако получава средства само в края на отчетния период.

"Отчетният период си остава абсолютно същият просто част от дължимите от тях суми са необходими да ги имаме по-рано, за да можем да купуваме електроенергия. Това е", обясни говорителят на EVN Петър Костадинов.

"Няма даване на пари напред, тук става въпрос за част от парите, които клиентите вече под формата на потребление са реализирали, ние да ги получим, така че не става въпрос да взимаме пари напред и за това се нарича етапно плащане. И съм сигурен, че след първия месец, когато това премине, и вторият месец, когато започнат да излизат фактурите, те ще се убедят сами, че по никакъв начин не са нарушени техните права", смята Костадинов.

От Комисията за енергийно и водно регулиране обясниха, че са запознати от медиите със случая, засега към тях няма жалби. Недоволният клиент има правото да приеме тези условия или да потърси друг доставчик , напомнят от регулатора.

На пазара има над 50 търговци на електроенергия. Промяната не засяга битовите клиенти. Най-големият доставчик в Западна България - "Електрохолд Продажби" коментира пред БНТ, че няма да въвежда подобна практика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    до 1
    При големите консуматори от соца е така. И не камо предплащаш, но и трябва да вместиш консумацията си в предварително заявените количества. Така, че нищо ново под слънцето.
  • 17
    1
    Хари
    Монополистите стават все по нагли. Искат авансово плащане и при това са изключително убедени, че са прави и ни правят добро. Колко мило! А ние от кого да искаме авансово плащане?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари