Шиещите за H&M в България работят при по-лоши условия от тези в Камбоджа

3
Заплатите на работниците са мизерни
Заплатите на работниците са мизерни

Работниците, които шият дрехи за H&M в България, работят при условия, по-лоши от тези в Камбоджа, Индия и Турция – това показва доклад на кампанията "Чисти дрехи" (Clean Clothes Campaign).

Създадена през 1989, тя е най-голямото обединение на профсъюзи и неправителствени организации, защитаващи правата на работниците в индустрията за производство на дрехи.

Тазгодишният доклад сочи, че работниците в България получават за нормален работен ден едва около една десета от парите, които биха им били нужни да осигурят достоен живот на себе си и семействата си, докато тези в Камбоджа – около половината.

Интервютата и проучванията са направени между март и юни 2018 г., като кампанията е фокусирана върху доставчици на H&M - а от компанията уточняват пред "Дневник", че те нямат собствени фабрики в България.

Според CCC работниците се трудят по 12 часа дневно, седем дни в седмицата, но не получават дори минималната работна заплата за стандартния работен ден. Най-добре платените работници получавали около 900 лв. нетна заплата, но тя включва 44 часа извънреден труд на седмица. В рамките на стандарната работна седмица средната нетна заплата на един работник е била 192 лв., а с добавеното плащане за извънредни часове – 507 лв.

Авторите на изследването цитират и изчисленията на КНСБ от април, че минималната заплата за нормален живот в България през 2018 г. би трябвало да е 2340 лв. Данните на КНСБ от август показват, че за нормален живот на четиричленно семейство – двама възрастни и две деца – са необходими 2361.28 лв. месечно, тоест средната работна заплата би трябвало да е около 1200 лв. на човек. Тази сума би трябвало да покрие разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка.

Изследването цитира оплаквания, че работниците влизат във фабриката в 08:00 часа, но не знаят докога ще им се наложи да се трудят, като понякога работният ден продължава до 04:00 на другия ден – това са думи на работничка от "Куш мода", която, според CCC, снабдява H&M от България. Разказва се и за случай, в който жена е била уволнена, след като е припаднала на работното място.

"Беше много трудно да намерим хора, с които да говорим - не само заради страха. Поради това по време на теренното ни изследване, те тогава буквално работеха по 12 часа на ден, нямаше кога физически да се срещнем с тези хора, по тъмно вечерта, беше доста трудно. Направихме изследване не само в това конкретно село, където е тази фабрика, а в цяла България за по-голямо изследване, пак на кампания "Чисти дрехи" за техен доклад за състоянието на сектора в България от гледна точка на работниците. Някои от разказите бяха потресаващи. Например, една жена разказа, че е трябвало да ядат няколко месеца само картофи, за да могат да си позволят да си пратят детето на училище. И такива истории има не малко", разказва пред БНР социологът Георги Медаров, който е част от екипа на изследователите.

В сектор "Текстил, облекло, кожа" в България заплащането наистина е изключително ниско, потвърждава пред БНР председателката на синдикат "Лека промишленост" към КТ "Подкрепа" Росица Маринова и сочи, че секторът по се отличава с много висок дял на сивата икономика, продължително работно време и неустойчива, несигурна заетост. Над 90% от шивашките фирми у нас работят на ишлеме за световноизвестните вериги, съобщава още тя.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари