Емил Кошлуков: Внимавам в хляба да няма фибри и да е с двоен глутен

0
Ще ми се да поръчам така, но се въздържам...
Ще ми се да поръчам така, но се въздържам...

Публикуваме коментар на Емил Кошлуков относно особено актуалната напоследък тема за здравословното хранене:

"От две години съм така:

Когато си купувам хляб, винаги внимавам в него да няма никакъв лимец, пълнозърнесто брашно или фибри, за фибрите съм особено бдителен.

Единственият ми каприз при хляба е, ако има възможност, да е с двоен глутен. Понякога ми се ще да вляза в Слънце и Луна, това скръбно, макар и безспорно доказателство за затъпяването на нашата велика нация, и да поръчам така.

Но се въздържам, от загриженост за локалните хипстъри, които могат да изпаднат в културен шок от подобна поръчка и после в несвяст да вземат да поръсят с нехималайска сол киноата си, а това ще им докара алергичен пристъп, както е известно.

И не влизам. Трябва да сме добри един към друг."

В желанието да се храним здравословно няма нищо лошо, но за съжаление през последните години този стремеж се превръща в мания, която пък води до появата на едно от съвременните заболявания - орторексия невроза.

Орторексиците са напълно обсебени от мисълта да се хранят само и единствено с качествени храни. Поради тази причина изпадат в тежки крайности, които могат да им причинят редица здравословни проблеми. 

Орторексията кара хората да плащат огромни суми за храни, които според тях са с напълно гарантирано качество. Те обикалят по магазините по цели дни, за да могат да открият определен продукт. Отказват консумацията на всяка една съмнителна за тях храна, а ако го направят се чувстват виновни.

Орторексиците спазват сурова дисциплина по отношение на храната. Те не се хранят с удоволствие, а просто поглъщат ястия. Изпитват постоянна вътрешна неувереност, която дори се превръща в патологичен страх от диабет, рак или сърдечни проблеми. Поради тази причина болните постоянно търсят симптомите на мними заболявания. В някои случаи болестния стремеж към здравословното хранене е продиктуван от желанието за излекуване от действително съществуващи болести.

Разбира се, необходимо е да се прави разлика между орторексия и здравословно хранене. Орторексията се появява тогава, когато вниманието какво поглъща човек се превърне в обсебеност и фанатизиране.

Терапията за овладяване на орторексията е дълъг и труден процес, който изисква много постоянство и търпение. Успехът зависи от това дали болният ще успее да осъзнае своята маниакалност на тема хранене и свързаните с това последици. Лекуващия специалист и близките на орторексика трябва се постараят да разрушат навиците му и да променят отношението му към храната. Всички роднини и приятели могат да бъдат много полезни, ако подкрепят напълно своя близък, и в същото време по най-деликатния начин се опитват да го върнат към предишния начин на живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари