Шепа чиновници са напът да вгорчат летния сезон

0
Стотици българи не могат да се освободят от карантината, защото РЗИ-та нямат капацитет за обработка на документите
Стотици българи не могат да се освободят от карантината, защото РЗИ-та нямат капацитет за обработка на документите

Стотици българи не могат да се освободят от карантината, защото РЗИ-та нямат капацитет за обработка на документите

"Ние мислехме, че на отиване ще е много тежко, а на връщане е още по-тежко". Това е равносметката на хиляди българи, пътували до Гърция за празниците. Благодарение на бюрокрацията, техните преживявания са на път да се повторят в още по-кошмарен вариант през лятото, когато интензивният трафик през границата ще стане ежедневие.

Проблемът идва от изискването българите, които се прибират у дома без тест и ваксина, да спазват 10-дневна карантина, от която могат да се освободят, ако представят негативен тест за COVID-19 до 24 часа след завръщането, обяснява вестник Сега. Тъй като предписанията в случая се пишат от регионалните здравни инспекции, към които спада съответният граничен пункт, няколко РЗИ-та в страната ще трябва в следващите месеци да обработят огромно количество пътуващи, за което част от тях нямат никакъв ресурс. Така на практика нашите власти създават невъобразими тапи, докато на думи претендират, че първи са открили летния сезон.

Репортажи от границата с Гърция в края на голямата серия празници показаха изумени хора, които се оплакваха, че са чакали по 2 часа на опашка, за да бъдат вписани в регистрите на РЗИ-Благоевград за карантина. Тази инспекция е една от най-натоварените и най-трудно справящите се в страната. Очевидно обаче министърът в оставка Костадин Ангелов и главният здравен инспектор Ангел Кунчев не са взели никакви мерки екипът там да бъде подсилен. Така за голямото прибиране от Гърция на ГКПП "Кулата" бе пратена една единствена чиновничка, която за допълнителен абсурд бе въоръжена с таблет.

"Служителката е една, и тя чука с един пръст на таблетче, на което и аз ще трябва 15-20 минути да пиша, за да обработя един човек", разказа минаващ през границата човек в репортажа. По негово време колоната на границата е била от 50 коли, а чакането - 2 часа. Другите гранични пунктове също бяха натоварени, но чак такова чакане нямаше никъде.

С преминаването на границата ходенето по мъките не свършва, разказаха пътували пред "Сега". 10-дневната карантина се назначава с предписание от шефа на съответната РЗИ и се отменя с... предписание на същия човек. За целта 24 часа след прибирането човек трябва да представи по имейл отрицателен резултат от антигенен тест, а РЗИ има 24 часа, за да отмени предписанието, което също става по мейла. Пътували и до Гърция, и до Сърбия се оплакват, че 2-3 дни след изпращането на теста нямат никаква реакция от РЗИ, а така или иначе трябва да ходят на работа.

За бърза реакция докладват пътували до Македония, където събирането на данните за карантина се движи от РЗИ в Кюстендил - тази инспекция отменя карантината в рамките на часове след получаване на резултатите от теста. Няма оплаквания и от организацията на летище София - там за организираните пътувания често има специален транспорт за пътниците до избрана лаборатория, която прави антигенни тестове, изпраща резултатите в рамките на час-два, а РЗИ отменя карантина в рамките на 24 часа.

В същото време получаването на мейл с отменено предписание е задължително, твърдят от инспекциите. То например може да не е от голямо значение за страната, където никой не следи карантинираните, но може да препъне ново пътуване в чужбина в рамките на 10 дни от първото пътуване.

Не е ясно защо при очевидната невъзможност да бъде обработен целият поток от хора през границите предписанията не отпадат автоматично след представяне на отрицателен тест, а информацията не се обменя по служебен път между различните инспекции - по пътуване и по местоживеене, а също и с МВР, вместо гражданите да стават заложници на документооборота. Не е ясно и кога властите ще се задействат с въвеждане на ред по сухопътните граници - още в края на април министърът на туризма Марияна Николова обещаваше бърза писта за ваксинирани, допълнителни пунктове за автомобилния трафик и пр. облекчения, по които нищо не е правено.

ИЗКЛЮЧЕНИЯ

На летище София и на границата с Турция властите признават и документ, който не е посочен изрично в заповедите на министъра - епикриза, която доказва, че човек е бил болен с COVID-19, показват разкази на пътували през празниците. Това е голямо облекчение за хората, които са лежали в болница. В масовия случай те нямат копие на резултатите от правените в лечебното заведение тестове, а то отказва да издаде нов документ за тях. Резултатите обаче са вписани в епикризата и именно в случая тя може да изиграе ролята на документ, удостоверяващ болестта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари