Шефът на полицията в Русе забравил да декларира парите на жена си

1
Сметната палата установи несъответствия в декларациите на 278 души на висши държавни длъжности
Сметната палата установи несъответствия в декларациите на 278 души на висши държавни длъжности Снимка: Русе нюз

Сметната палата установи несъответствия в декларациите на 278 души на висши държавни длъжности, съобщиха от одитната институция, цитирани от Дневник

Проверката обхваща периода от 1 януари до 6 ноември 2015 г.

Съдията от Софийски градски съд Зорница Гладилова пропуснала да декларира на съпруга си 94 032 лв. вземания към юридическо лице. И друг съдия, но от Окръжния съд в Бургас - Мариана Карастанчева, не е декларирала 80 000 лв. вземания към юридическо лице на съпруга си. Васил Василев от партията на бившия столичен кмет Стефан Софиянски - Съюз на свободните демократи, не е отчел вземане към юридическо лице в размер на 42 000 лв.

Членът на управителния съвет на БНБ Боряна Пенчева не е декларирала 19 550 лева доходи по договори за управление и контрол, включително с членовете на управителни и контролни органи на предприятия.

Мариана Попова - директор на дирекция в агенция "Митници", е забравила да отчете 17 757 лв. доходи на съпурга си.

Министърът на културата Вежди Рашидов пък не е декларирал данни за придобити от съпругата му дялове в "Рашидов Пропъртис" ЕООД.

Кметът на варненската община Белово Костадин Варев не е декларирал солидно задължение за себе си и съпругата си като ипотекирани длъжници по манков кредит за 800 000 лв., обезпечен върху соствените им имоти: пет апартамента с обща площ над 620 кв. м и гараж - 27 кв.м. Ипотеката е в полза на юридическо лице.

Прокурорът от районната прокуратура в Благоевград Орхидея Андонова не е отчела за съпруга си 21 600 лева доходи от наем.

Бисер Манолов като член на ръководството на "Движение България на гражданите" попада сред длъжностите, които трябва да декларират доходите си, но не е отчел 1246 лв. на съпругата му от друга стопанска дейност и 6390 лв. от наеми или друго възмездно предоставяне за ползване на права и имущество. Велислав Минеков също като член на ръководството на "Движение България на гражданите" пък е подал уведомление и не е декларирал 3887 лв. от друга стопанска дейност, както и данни за съпругата му  - 1101 лв. И бившият член на ръководството на ДБГ Иван Стамболов е подал уведомление, като е попуснал да декларира на него и на съпругата му 22 337 лв. от наем.

Председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Борис Димитров също е пропуснал да декларира доходи на съпругата си - 5352 лв. от наем.

Депутатът от Реформаторския блок и лидер на "Българска нова демокрация" Борислав Великов не е декларирал учредено право на ползване върху апартамент с площ 123,350 кв.м и гараж с площ 16,310 кв.м в София.

Изключеният от ДПС депутат Гюнай Хюсмен, който сега е независим, е пропуснал да декларира придобиване на дялове в новоучреденото дружество "Трилов" ООД, град Исперих.

Шефът на полицията в Русе Георги Великов не е отчел 4568 лв. на съпургата му  доходи от друга стопанска дейност. Изпълняващият в момента длъжността директор на служба "Военна информация" (военното разузнаване) Светослав Даскалов като заместник-директор на службата е пропуснал да декларира 62 284 лв. доходи на съпругата му от правоотношения по доходи за управление и контрол, включително с членовете на управителни и контролни органи на предприятия. 

Общинският съветник Светослав Витков не е декларирал 3240 лв. от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права ии имущество. Репортерът в телевизия СКАТ Силвия Трендафилова като член на ръководството на Национален фронт за спасение на България също е пропуснала да отчете доходи от друга стопанска дейност в размер на 3624 лв.

Според закона декларираните факти по всички подадени от задължените лица декларации (встъпителни, ежегодни и финални) са проверени за съответствие с информацията, получена от органите и институциите, пред които подлежат на вписване, обявяване или удостоверяване.

Публикуваните списъци съдържат 228 заключения за несъответствия на заемащи висши държавни и други длъжности, подали ежегодни декларации или уведомления през 2015 г. и 50 заключения за несъответствие на лица, подали встъпителни и финални декларации за периода 1 януари - 6 ноември 2015 г.

През 2015 г. Сметната палата е проверила 14 159 политици и магистрати с ежегодни декларация или уведомление, подадени пред Публичния регистър, включително техните съпрузи и ненавършили пълнолетие деца, както и 710 души, подали встъпителна декларация и 588 - с финална декларация.

В случаите, когато е съставено заключение за несъответствие, председателят на Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност", напомнят от одитната институция.

В 7-дневен срок от получаване на резултатите от Националната агенция за приходите председателят на Сметната палата ги публикува на интернет страницата на Сметната палата в раздел "Публичност на имуществото" – Резултати от НАП.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари