Шеф Силвена Роу: Бях хипохондричка, но с правилно хранене се успокоих

0
Проповядвала съм здравословно меню на няколко континента, но само в България хората толкова много промениха кулинарната си култура
Проповядвала съм здравословно меню на няколко континента, но само в България хората толкова много промениха кулинарната си култура Снимка: EVA

Проповядвала съм здравословно меню на няколко континента, но само в България хората толкова много промениха кулинарната си култура

Това сподели Шеф Силвена Роу в интервю на Виктория Костова за вестник 24 часа

- Шеф Роу, защо зрителите ви обикнаха толкова много като част от журито на кулинарното предаване “Мастършеф”?

- “Мастършеф” за мен беше да направя това, което японците наричат “икигай”. Това е цел, значение в живота. Моето значение в живота е да продължавам да въздействам на хората около мен. Искам да променя кулинарната култура, защото правилното хранене променя психиката. На българина малко му трябва да се повдигне, да повярва. Виждам, че в България има възможност да се преобърнат нещата. Аз не дойдох случайно, тук съм с причина. Отговарям на всеки, който ми пише, колкото и да съм заета. Пътувам постоянно, не знам на кое легло се събуждам, постоянно се бъркам какво имам в кухнята си, имам три шкафа, три хладилника, но зареждам хората около мен, семейството си. Но и те ме зареждат с това, което ми пишат. Най-голямата изненада е българинът как се промени.

Във фейсбук имам до 2 млн. последователи, които следят публикациите ми. Аудиторията ми е 3,4 и 4 млн. Имам много голяма обратна връзка с хората. Докато работя, на всяка една почивка, аз не сядам да си почивам, а отговарям на всички, които са ми писали.

- Какво ви казват хората?

- Разказват ми как съм променила живота им. Някои от тях пишат: “Мислех си за самоубийство” или “Бях 50-60 кг повече, сега всяка сутрин се събуждам с вас, следя ви”. Първата една година само плачех, не разбирах какво се случва, мислех, че е само заради храненето, но не беше това. Беше позитивизмът.

- Защо толкова много хора ви благодарят?

- Нашият характер е това, което сме ние, докато никой не ни вижда. В социалните медии всеки се преструва, прави се на това, което не е, всеки се залъгва. Но вътрешно в себе си, когато си легнеш вечер и тези няколко минути, преди да заспиш, знаеш за какво става дума, не може да излъжеш себе си, това е тъжната истина. Тогава се запитваш как се справих днес, измамих ли себе си. Това се нарича лична почтеност, тя ни отделя от останалите. Много сме “останалите” вече. Но когато аз продължавам да говоря на моята аудитория, тази група от “останалите” ще намалява все повече. Много хора вече са като мен, даже ме поправят и аз им казвам “браво”. Това е верижна реакция, позитивността е заразна.

- Кога започна тази промяна на кулинарната култура у нас?

- Преди 3 години си живеех много щастливо в Дубай, въртях 6 ресторанта. Обаче ми се обадиха от “Мастършеф” и ме помолиха да дойда в България като член на жури. Първоначално отказах, защото там имах спокойствие. Продуцентката и главният изпълнителен директор дойдоха на крака в Дубай, за да говорят с мен. Тогава им казах, че ще се върна само ако наистина мога да повиша кулинарната култура. Това е единствената ми мечта.

- Защо е толкова важно това според вас?

- На годините, на които съм, живея много по-енергично и здравословно от много млади хора. Защото разбирам силата на здравословното, питателно хранене, което се отразява не само физически, а и психически. Когато ядем здравословни храни, те са пълни с енергия. Тази енергия влиза в нас. Започнеш ли да се храниш правилно, променяш психиката си. Когато ядем храна, ние пращаме сигнали на мозъка, това е доказано. Суперхраните не трябва да са непременно чия, ясай или спирулина. Това може да са българският фасул, зеле, кисело мляко, това са най-силните суперхрани.

Ако ядем обработена храна- пържена, солена, със захари, застояла, с антибиотици, хормони, тази информация стига до мозъка и всичко това променя начина ти на мислене, има риск от болести. А когато се храниш здравословно, тогава информацията до мозъка е читава, чиста, както трябва да бъде всъщност. Тогава мозъкът ти знае, че каквото и да стане, ти си добре подготвен. Това се случи и с мен. Аз бях хипохондричка, това е естествена българска черта, но когато започнах от 6-7 години да се храня по този начин, вече се чувствам спокойна. На всички профилактични прегледи съм толкова спокойна, защото знам какво правя и какво ям. Хубавата храна е най-вече респект към самия себе си, не може да си като кошче за боклук и да слагаш нещата, които са за там, в себе си. 

<strong class='keys'>Силвена Роу</strong> е член на <strong class='keys'>жури</strong>то в последните три сезона на “Мастър<strong class='keys'>шеф</strong>”

Силвена Роу е член на журито в последните три сезона на “Мастършеф” СНИМКА: Личен архив

- Очаквахте ли, че българите ще ви разберат и ще променят начина си на хранене?

- За това, което стана в България, не бях подготвена. Когато започна “Мастършеф”, беше фурор. Аз съм проповядвала здравословното хранене на няколко континента, в много страни, правила съм тв предавания в Америка за Ей Би Си, за Би Би Си в Англия, имала съм ресторанти на пъпа на света. Четири години съм работила за “Гардиън”, там списвах голяма страница, имам 13 готварски книги. Но това, което се случи в България, не съм го очаквала. Наричам го “обичта на народа”. Това за мен е голям ангажимент.

- Какво ще кажете на хората, които нямат време да приготвят здравословни ястия и за по-лесно купуват нещо готово?

- Нямането на време е проблем и извинение. Младите хора например могат да станат един час по-рано, за да си приготвят храната и да я вземат със себе си. Така ще ядат нещо, в което са сигурни. Аз съм готвила на Мадона, но тя отиваше в най-скъпите ресторанти и си носеше храната с нея. Затова трябва да се освобождава време. С моето непрекъснато пътуване също е много трудно. Дори като летя, контролирам какво ям, защото си нося.

- Вие винаги сте много позитивна. Така ли заразихте и хората около вас?

- Винаги съм много позитивна, винаги съм щастлива, винаги нещата са добре. Хората ме питат как успявам. Става , защото работя много върху това, не се предавам. Много съм религиозна, имам силна вяра, тя ме крепи. Никога не се отклонявам от пътя си, от това, което искам да направя. Винаги съм в пълна съзнателност. Когато вече имаш повече опит, се заглеждаш и си казваш какво друго мога да оставя след себе си, какво наследство? Това за мен се оказа много важно. Моята теория е, че правя всичко, което мога по силите си, и го оставям в ръцете на Господ след това. Но правя всичко в името на моята мисия, за да може аз да му помогна и после да може той да ми помогне.

- Каква е вашата мисия сега?

- Моето най-голямо желание, което искам да се постигне, е да се подобри образованието. Ако нямах читаво, качествено образование от моята родна България, нямаше да постигна нищо никъде и никога. Моето огромно желание е да се направи курс по религия. Защото всеки трябва да има вяра. Вярата винаги ще е най-добрият ти приятел. Религиозната вяра е много силна и много помага. Аз например бих искала да знам повече за Библията, за Корана, за еврейските празници или какво е будизъм, хиндуизъм. Бих искала да има общ курс по религия, който да запознава учениците. Тази образованост ще помогне на човек да направи избора си. Ще си каже “това много добре се свързва с мен, много ме успокоява, аз го чувствам като балсам за душата”. Ако учениците не го намерят в историята, в литературата, в езиците, къде ще го намерят това спокойствие?! Искам да има в училищата уроци по духовност. Имаме две неща: физика и дух, а той остава и след смъртта. Ако не си духовно обогатен, какво оставяш след себе си? Нищо. Няма да те помни никой.

- Трябва ли да има и кулинарно образование в училищата?

- Разбира се. Аз бих се захванала, бих създала начин на хранене, който да се изучава по един срок в училище, като се започне от първи клас. Искам да има в държавните училища и кухня, където децата да влизат да готвят, да правят нещо. Ако има такива, аз ще ходя при тях, ще ги уча, ще ги гледам, ще ги поддържам. Трябва да се говори на детето какво е хубаво да се яде. Вместо да купи една шоколадова вафла, по-добре да изяде една праскова или ябълка. Много е важно какво трябва и какво не трябва да яде. България беше със столетници навремето, сега вече не, защото ядем боклуци 

За Шеф Роу суперхрани са българското кисело мляко, фасул, зеле

За Шеф Роу суперхрани са българското кисело мляко, фасул, зеле СНИМКА: Личен архив

Навремето сме яли истинска храна. Каквото и да се развива в другите сфери, няма как да стане, ако няма здраве. Лошата храна спомага за развиване на възпаления и болести.

Примерно, ако знам какъв е бюджетът на училището, бих искала да създам меню спрямо него. Децата ще знаят, че в 11 часа имат лека закуска. В Дубай например се прави по една баничка, която не е пържена, замразява се и се слага после във фурната, не е скъпо. Най-вече искам да помогна на родителите, които, като се приберат вкъщи след работа, да знаят, че децата им са нахранени, приели са витамини.

- Какво друго искате да промените в училищата?

- Другото нещо, което искам да направим, е да се дава по един пробиотик на ден на дете от първи клас до края на училище. Когато създадем здравословно поколение, ще знаем, че няма да имаме проблеми в здравната система. Нека не сме късогледи, така ние ще павираме промените в България. Вярвам в едно нещо и съм специалист в него - храната и нейния ефект. За начало в България трябва да променим начина на хранене на младите хора, за да разберат, че ти си това, което ядеш. Новите науки са за това, че няма защо да не живеем до 100 години. Трябва само да се храним правилно, да се поддържаме. 

- За вас е важно здравословното хранене да се заложи не само в училищата, а и в семейството. Затова ли създадохте книгата “Моята кухня, гурме бебе”?

- Тази книга е продължение на “Моята кухня”. Първо създадох нея специално за българския пазар, тя не може да се предложи за друг пазар, защото аз познавам начина на хранене, желанията на българина вече, знам му вкусовите рецептори. Затова исках да създам нещо за него, което да е свързано с това как се храни, но в същото време да е малко по-повдигнато. Включила съм рецепти с много суперхрани, които се продават навсякъде. Всички продукти са леснодостъпни. А един ден направих страхотен бананов хляб, който е без захар, без глутен, пълен е с ядкови масла, които са много полезни за мозъка на децата. Тогава в разговор с издателката ми реших да направя детска книга. Много трудно беше, в тази материя се пипа с кадифени ръкавички, защото бебето е едно малко съкровище за всеки. Рецептите са много достъпни, лесно се готвят, давам и много съвети. Книгата е направена под редакцията на д-р Рада Масларска, която е светило по неонатология. Майките вече много харесват книгата, защото всеки иска да даде най-хубавото за своето дете.

- Вашата внучка е на почти две години. От нея ли се вдъхновихте за създаването на “Моята кухня, гурме бебе”?

- Да, за книгата се вдъхнових и от моята внучка Иззела. Тя е щастлива, докато яде, усмихната. Нейните родителите ѝ дават избор. В началото, като видях как я хранят, се изненадах. Слагат я на столчето и дават яденето. Тя сама се храни, събаря, цапа се по косата, ухото, носа, пада на земята. Но родителите ѝ казват “нека детето само да се храни, вкусната храна мирише и ще възбуди сетивата му, така че то се научава”. В книгата “Гурме бебе” е описано точно как да адаптираме вкусовите рецептори на детето, така че да не привикне към сладко или солено. 

Кадър от предаването “Моето звездно парти”, когато гост е актьорът Асен Блатечки.

Кадър от предаването “Моето звездно парти”, когато гост е актьорът Асен Блатечки. СНИМКА: Личен архив

- Успявате ли в предаването си “Моето звездно парти” да покажете как може да се промени начинът ни на хранене?

- Предаването е проводник на енергията, на мисията ми. За три години културата на България се е вдигнала толкова нависоко. По заведенията се вижда, хората, които ми пишат, пращат снимки на това, което ядат. Виждам резултата, това ме храни, това ми дава енергия, подмладява ме, кара ме да летя, много повече е от пари. Имам две постижения в живота си - децата и любовта на народа си. Не знам дали ще имам трето.

- Какви гости искате да участват в предаването?

- В “Моето звездно парти” поканих много духовни личности - митрополит Антоний, Миро. Линда Петкова участва за първи път в него. Тя говори за начина на живот, за здравословното хранене. Много интересни и различни хора каня. Моята любов е Лили Иванова, искам да дойде, защото тя може да разтърси българската психика повече, отколкото аз самата съм успяла за тези три години. Тя се храни много здравословно и ще покаже на публиката как е правилно. Партньор в мисията ми е Би Ти Ви, защото колкото и да съм силна и да се раздавам, няма да мога да стигна до толкова хора. Тук съм, за да вдигна този таван на негативност.

- Какво ви очаква още занапред?

- Ще променя канала си в ютюб. Ще има видеа от поредицата храна и секс, в която ще говорим как да променим хормоните си. Това е голям проблем, защото се отразява на продуктивността. Ще говоря за афродизиачни храни, ще има майтап елемент, но е много важна тема. Следва серия от 6 епизода за храната и хашимото. Следващите 6 епизода ще са за храна и диета, храна и периодично гладуване, по-нататък храна и целулит. Темите ще бъдат най-различни.

*Шеф Силвена Роу е родом от Пловдив, но на 19 години се мести в Лондон, където стартира кулинарната си кариера. Работи като професионален готвач във Великобритания и Обединените арабски емирства. Тя е автор на 13 кулинарни книги, писала е кулинарни статии в “Гардиън”. Сега има ресторанти на Малдивите, в Швейцарските Алпи и Дубай. Член на жури е от петия до последния сезон на кулинарното риалити предаване “Мастършеф”. Сега има собствено предаване “Моето звездно парти”, където кани известни личности, за да готвят заедно вкусно и здравословно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари