Северната тангента: Това се случва, когато си поръчате път от AliExpress

1
5 години са алармирали за този път, че има проблем, обясни Диана Русинова
5 години са алармирали за този път, че има проблем, обясни Диана Русинова Видео: Actualno.com

5 години са алармирали за този път, че има проблем, обясни Диана Русинова

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков заяви след проверка на място, че една трета от асфалта на Северната скоростна тангента липсва. Заедно с председателя на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Венцислав Ангелов, направиха проверка и взеха две проби от настилката. Това се превърна във водеща новина в почти всяка новинарска емисия, но новина ли е всъщност? Направена е проверка на място с Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, отрази Actualno.com.

"Ние 5 години алармираме за този път, че има проблем. Но сме малко като глас в пустиня - никой не ни чува. Всички институции са се вкопчили в това да ни убеждават, че не сме прави и всичко наред е с пътя. Адмирирам постъпката на министъра да вземе проба от пътя, която показа, че асфалтът е по-малко", каза тя и се пошегува:

"Това става, когато си поръчате през Aliexpress да ви построят път. Ето там има един знак, който е паднал, той е напълно унищожен, тук има дръвчета, които са започнали да растат".

Откъде идва проблемът?

Когато един асфалт не е добре направен - можете да видите, че пътят след това е кърпен много пъти, а на места почти се е разрушил. Ние още през 2020 година алармирахме и за проблеми с пътните знаци, с маркировката, но тогава ни се говореше, че проектът бил съгласуван и гледан от много експерти и нямало проблем. Хубаво, де, но няколко години по-късно се оказва, че проблем има и знаците не са оправени.

Тангентата е превърната в сметище, разпаднала се е, а това е един от най-натоварените пътища. Още на ниво проект е бил заложен асфалт 20 сантиметра - по-малко от това, което ние в момента показваме. Как залагаме 20см асфалт, който събира трафика на 4 магистрали - "Струма", "Европа", "Тракия" и "Хемус"?

780 хил. лева е струвало проектирането на този път, което значи, че проектантите са допуснали грешка. След това - имало е надзор от испанска фирма, която трябва да знае всеки един камък, всяка една прашинка къде се намира на този път. Как така надзорът не е видял, че асфалтът е по-малко? И накрая идва държавната приемателна компания, като там стоят подписите на конкретни хора, не стоят подписите на политици и министри. Нека тези хора да кажат дали са били принудени от някой политик, за да му се търси отговорност.

Безопасна ли е Северната тангента?

Пътят е безопасен, докато не стане някоя голяма катастрофа и не започнем да се тюхкаме "Ама какво стана". Пример за това е че при мъгла няма пътна маркировка, тоест - нулева видимост. Има пътни знаци, които не са по посока на движението, а са завъртяни настрани, а АПИ казва "Нямаме пари да ги оправим".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    glasuvai
    Идат избори...
  • 8
    2
    Дидо
    Всичко е сбъркано и шменти капели и пунта мара по оная работа се побара и фалшиви документи и пътища Кочина бивша държава сега боклуци и ташаци на рояци
  • 23
    1
    За протокола
    Ако разследващите това и други подобни престъпления имат воля и подкрепата на ръководителите си то виновните и замесените няма как да не се установят. Всичко е документирано.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари