Нов рунд от историческия спор Скопие-София - този път за Крали Марко

1
Македонски историк: Не определяме националността и етническата принадлежност на личности, живели преди 10-11 века
Македонски историк: Не определяме националността и етническата принадлежност на личности, живели преди 10-11 века Снимка: familytravelspirit.com

Македонски историк: Не определяме националността и етническата принадлежност на личности, живели преди 10-11 века

Задава ли се нов рунд от историческата битка Скопие-София - този път за личността на Крали Марко?

На 12 и 13 май в София е поредното - 19-о, заседание на българо-македонската комисия по исторически и образователни въпроси. Тогава ще се разглежда съдържанието на учебниците от XIII-XIV век и се очаква обект на спор да е личността на Марко Мърнявчевич (около 1335-1395), известен като Крали Марко, сподели участник в комисията, цитиран от "24 часа".

В този период след смъртта на сръбския владетел Стефан Душан обширната му държава започва да се разпада. Формират се малки феодални държави, една от които със столица днешния македонски град Прилеп е управлявана от Крали Марко, познат като средновековен крал на Прилепското кралство. Има достатъчно документи от хронисти, че тези малки княжества са населени с българи, управлявани от български князе и крале. За българския произход на Крали Марко говори и това, че самият той се подписвал като "трети цар на България".

В същото време Скопие определя Крали Марко като "последни от крал на Македония", а сърбите - като "сръбски крал". Очакват се сериозни спорове между нашите и македонските историци и е интересно дали ще постигнат съгласие около този период и личността на легендарния Крали Марко.

Последното заседание на комисията в края на миналата седмица в Скопие е протекло в добронамерен дух от двете страни. "Срещата протече в позитивна атмосфера на отворен диалог и обмен на мнения по отношение на позициите и гледните точки на двете страни по интерпретациите на миналото през XI и XII век", съобщиха от външното ни министерство. Има напредък в работата, тонът вече е по-спокоен, няма напрежение, категорични са нашите участници. Договорено е съвместно честване на цар Самуил - една от личностите, предизвикваща спорове. В македонските учебници по история обаче държавата на Самуил е представена като "македонско царство", а историците в Скопие са държали евентуално да се промени формулировката на "независимо" царство. Още преди 3 г. постигнахме съгласие, че владетелят е "продължител на българското царство". Държа да подчертая, че ние не решаваме нищо, а предлагаме промяна в учебниците. Дали това ще стане и кога - е решение на други. Сега нямахме някакви особени спорове и достигнахме до общи изводи за богомилството. За Охридската архиепископия също имаше спокойна дискусия, защото трудно може да се оспори, че е създадена с грамота от император Василий II като "Българска архиепископия", каза проф. Иван Илчев - член на съвместната комисия.

"Разговорите на тази и предишната среща много се различават от предшестващите. Почнахме повече да си уважаваме становищата и това е много добър момент. Има конструктивна атмосфера и подобра комуникация, което даде възможност да затворим този пакет за учебниците в Средновековието и ранния Османски период", коментира пред скопската телевизия Сител македонският член на комисията Петар Тодоров. Той допълни, че не бива да се очаква "историците да решават политически въпроси".

"Преговорите с ЕС не зависят от нас. Комисията може да даде експертно становище, но не може да реши политическите проблеми. Ние само помагаме и тук приключва нашата отговорност. Даваме препоръки до правителството и министерството на образованието и те решават за това какво ще пише в учебниците", допълни Тодоров.

Около фигурата на цар Самуил той обясни, че работата на историците не е "да бъдат регистратори и да определят националността и етническа принадлежност на хора, живели преди 10-11 века". "Наша работа е как да подобрим учебниците, така че да имаме образование, което да не подтиква към разделение и омраза към други народи. Смятаме, че в учебниците има някои неща, които подтикват към расова омраза, вредящи, стереотипни погледи към другите народи. Искаме да препоръчаме това да не се случва в бъдеще. Ако началото на преговорите зависи от исторически въпроси, мисля, че сме на много лош път", обясни историкът и категорично отрече директен натиск върху македонските членове на комисията от политици. Призна обаче, че се формира мислене, че от комисията зависи началото на преговорите за членство на РС Македония в ЕС. В обществеността се създавал страх, че "нещо ще се продаде", а всъщност комисията "адресира структурни проблеми, които имат отношение към добрите отношения".

Все още не е дискутирана личността на Гоце Делчев. До края на годината трябва да се проведат още 4 срещи. Досега са дадени препоръки до двете правителства за общо честване на цар Самуил, св. св. Кирил и Методий, св. Климент и св. Наум Охридски.

В телевизионното предаване "360 степени" пък премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски коментира възможността българите да бъдат вписани в преамбюла на конституцията. "Включването на българите, а тук не говорим само за българите, но и за хърватите и черногорците, ще премине през процедура на конституционни промени и това отнема повече време и този процес трябва да бъде подкрепен практически от всички политически партии, защото гласуването е с мнозинство от 2/3 от депутатите", каза Ковачевски и определи като "подробности, които може да се обсъждат" дали това да стане преди началото на преговорите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари