Сестра Мелания с подробности за дарението на дядо Добри в Копривец

0

"Печат, печат, печат! За такива пари в затвора се влиза, какво си мислите?"

С тези думи дядо Добри се разлютява през 2013 година, когато влиза през портите на манастир "Света Петка" в русенското село Копривец. Светецът от Байлово носи 6400 лв. със себе си, които да дари на светата обител.

"Точно тогава игумена го нямаше и трябваше да изчакаме 2-3 часа, докато си дойде. През това време написахме протокол за дарените средства и доведохме две жени за свидетели, но това не беше достатъчно за дядо Добри. Той настояваше до последно за печат и за присъствието на игумена. Стана леко напрежение, но всичко приключи добре", сподели пред "България Днес" сегашната игумения на Божия храм в китното село сестра Мелания.

Общо над 50 000 лв. дарява на манастира покойният столетник, който си отиде на 103 години на 13 февруари. Парите са за построяване на църква в двора на манастира. Тя ще бъде построена до август, като останалите средства ще бъдат осигурени от друг дарител.

"Личност като дядо Добри няма вече и едва ли ще има. Той направи много повече, отколкото богати хора. Това е едно истинско чудо за мен. Особено признателни сме му за тази помощ. Беше стриктен до стотинка", разказа още пред вестника сестра Мелания.

Досега в манастира никога не е имало църква. В двора на светата обител вече са стоварени строителните материали, а за пет месеца църквата трябва да бъде вдигната.

"Личният пример на един човек е най-добрият учител. Молим се за душата на дядо Добри. Той бе една изключителна личност, толкова добра и смирена. Бог да го прости", сподели още сестра Мелания.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари