Сергей Лавров: Брюксел унищожи отношенията на ЕС с Русия

0
Москва няма връзка с ЕС като организация, заяви руският външен министър
Москва няма връзка с ЕС като организация, заяви руският външен министър Снимка: ЕПА / БГНЕС

Москва няма връзка с ЕС като организация.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Цялата инфраструктура на отношенията с Европейския съюз беше унищожена от едностранните действия на Брюксел, така че сега Москва няма връзка с организацията“, заяви руският външен министър на съвместна пресконференция с китайския външен министър Ван И, цитиран от агенции ТАСС и БГНЕС.

Лавров отбеляза, че Москва и Пекин не са приятели срещу никого. „Ако Европа прекъсне тези отношения, просто унищожавайки всички механизми, които са били създадени в продължение на много години, а ние имаме само отделни европейски държави, които искат да се ръководят от своите национални интереси, тогава, вероятно обективно, това води до факта, че нашите отношенията с Китай се развиват. по-бързо от това, което е останало от отношенията с европейските страни“, подчерта министърът.

Според него Русия ще бъде готова за контакти за засилване на взаимодействието с ЕС, когато Брюксел сметне за необходимо да премахне аномалията в двустранните отношения. „Ако и когато европейците намерят за целесъобразно да премахнат тази аномалия в контактите с най-големия си съсед, разбира се, ние ще сме готови да изградим тези отношения на основата на равенство, основано на търсенето на баланс на интересите. Промени на изток, според мен, имаме. Имаме и много интензивен дневен ред, който става все по-богат с всяка година", каза министърът.

Лавров подчерта, че Русия винаги е била фокусирана върху сътрудничеството със своите съседи. „Страната ни е географски разположена върху огромна територия на евразийския континент. Имаме Китай за добър съсед, а Европейският съюз също ни е съсед. И ние винаги сме се интересували от насърчаване на нашите отношения по всички показатели“, добави ръководителят на руското външно министерство. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари