Сепиите - новото оръжие в борбата срещу замърсяването с пластмаса

0
Учени от САЩ са потърсили екологичен заместител на пластмасата
Учени от САЩ са потърсили екологичен заместител на пластмасата Снимка: Depositphotos

Човечеството е изправено пред огромен проблем - замърсяването с пластмаса, чието разрешаване може да отнеме доста време. За да успокоят загрижените за съдбата на планетата хора, учени от САЩ са потърсили екологичен заместител на пластмасата и смятат, че са го открили - в сепиите, съобщават "Сайънс дейли" и сайтът Ред ферит.

Въпросният заместител - протеин от сепия, е извлечен от зъбите на главоногите мекотели, които са разположени върху пипалата им.

Авторите на настоящото изследване от университета на Пенсилвания, САЩ, са установили, че протеинът може да бъде преработен лабораторно в синтетични покрития и влакна, предава БТА.

Заместителят може да намери приложение не само в борбата срещу замърсяването с пластмаса, но и в следващите поколения умни и самовъзстановяващи се тъкани и материали, например в смарт дрехи, които следят човешкото здраве.

"Природата произвежда разнообразие от умни материали с "усет" към заобикалящата ги среда, способни да се самовъзстановяват и със забележителни механични функции. Въпросните материали или биополимери имат уникални физични свойства, с каквито не разполагат синтетичните полимери като пластмасата. Те освен това са възобновяеми и могат да бъдат модифицирани с цел подобряване на свойствата им", пишат авторите на изследването в сп. "Frontiers in Chemistry".

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари