Сензор на дишането следи дистанционно пациенти с Covid-19

0
"Аз бях момче от гимназията в Шумен. С успехите ми в състезанията успях да стигна до най-добрия университет по компютърни науки в света. Ако се бориш достатъчно, нищо не е недостижимо“ разказва за иновативните си идеи Румен Христов
"Аз бях момче от гимназията в Шумен. С успехите ми в състезанията успях да стигна до най-добрия университет по компютърни науки в света. Ако се бориш достатъчно, нищо не е недостижимо“ разказва за иновативните си идеи Румен Христов Снимка: Личен архив

Една баба в България и внук на хиляди километри зад океана имат особена връзка. Чрез устройството, което магистърът по компютърни науки от Масачузетския Технологичен Институт- САЩ Румен Христов е създал, той следи здравословното състояние на баба си България

Христов е носител на грамотата „Джон Атанасов – проект с голям обществен принос“. С информатика се занимава от пети клас, информира БНР.

„И за моя радост се представях добре на национално и международно ниво. И тези състезания ми отвориха пътя към Масачузетския технологичен институт - в Бостън, САЩ. Може би и е най-доброто място за компютърни науки в целия свят“, каза в „Преди всички“ Румен Христов.

В Масачузетския технологичен институт започва да работи по проекта си „Емералд“ - сензор за наблюдение на здравето на хората, който следи за дишане, пулс, сън и движение. Без да се налага хората да носят сензори по своите тела.

Идеята на „Емералд“ е да промени начина, по който медицинските изследователи и пациентите подхождат към здравеопазването у дома.

„Ние сме изработили сензор, който е като картина, слагаш го на стената. Във всяко вдишване и издишване „Емералд“ може да проследи движението на гърдите на хората и да извлече вдишванията и издишванията. И от това анализираме съня.

Нещата бяха като изследователски проект първите две години. Официално преди две години, две години и половина се отделихме напълно от университета и започнахме да се фокусираме само към комерсиализиране и към работенето с бизнес партньори. Така че имаме хардуерни специалисти, специалисти по компютърни системи“, казва младият инженер.

Румен Христов поясни, че в годините на разработка лекари, болници и фармацевтични компании са проявявали интерес към безжичния сензор. А пандемията се оказва подходящо за развитието му:

„Covid-19 атакува дихателната система и много хора имат проблеми с дишането. И в тази ситуация нашето устройство може да бъде много полезно. Ние вече сме сложили устройство в дома на 10-20 пациенти с Covid-19 . И можем безконтактно да следим дишането на тези хора.“

В България устройството на Румен Христов е при баба му.

"Аз го инсталирах миналата Коледа и това ми разрешава да наблюдавам здравето ѝ от хиляди километра разстояние. Мога да видя дали е прекарала целия ден в леглото, защото няма сила да стане. Дали е излизала навън. Мога да видя тези всичките неща от разстояние“.

За развитието в САЩ Христов посочва, че има много финансиране на стартъпи, много по-лесно е да започнеш такъв иновационен бизнес.

„Моята работа сега е върху един изключително иновационен продукт. И реално, за да се разработи проектът „Емералд“, екипът ни е съставен от специалисти на най-високо ниво в света. Хора от целия свят - 6-7 държави.

България се развива изключително много в момента. Има добри условия, но в Америка са по-добри условията. В България има изключително много фирми, които започват нови, стартиращи бизнеси. Има нови фирми, които са купувани от големи американски гиганти. Български фирми, които дават работа на стотици хора в София.

Има един американски стартъп, създаден от българи, който работи в България. Едни от най-добрите програмисти, които познавам в София, работят там. И заплатата, която трябва да плащат, е много по-ниска, в сравнено със заплатите във Сан Франциско и съответно една компания, която има офис в Сан Франциско и инженери в София, получава много добра сделка. Затова една от мечтата ми е да отворим инженерен офис в София, което ще ми дава повече причини да се прибирам в България.

Нищо в света не е невъзможно да се достигне. Аз бях момче от гимназията в Шумен. С успехите ми в състезанията успях да стигна до най-добрия университет по компютърни науки в света. Ако се бориш достатъчно, нищо не е недостижимо“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари